مجتبی جعفری نیا؛ مژگان خلیلپور
چکیده
تنش شوری میتواند بر رشد و نمو بسیاری از گیاهان تاثیرگذار باشد. جو دوسر (Avena sativa L.) از جمله گیاهانی است که علاوه بر استفادة علوفهای، خواص دارویی نیز دارد. در پژوهش حاضر، آثار تنش شوری و نیتریک اکساید ...
بیشتر
تنش شوری میتواند بر رشد و نمو بسیاری از گیاهان تاثیرگذار باشد. جو دوسر (Avena sativa L.) از جمله گیاهانی است که علاوه بر استفادة علوفهای، خواص دارویی نیز دارد. در پژوهش حاضر، آثار تنش شوری و نیتریک اکساید در گیاه جو دوسر، بهترتیب با غلظتهای صفر (شاهد)، 50، 100 و 150 میلیمولار سدیم کلرید و سه غلظت صفر، 25 و 50 میکرومولار نیتریک اکساید بهشکل سدیم نیتروپروساید بررسی شد. روند تغییرات فلورسانس کلروفیل a در این گیاه نیز با روش JIP-تست اندازهگیری شد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که با اعمال تنش شوری در غلظتهای اندک (50 و 100 میلیمولار) تغییرات معنیداری در میزان فلورسانس کلروفیل aایجاد نشد؛ در حالیکه در بیشترین غلظت شوری (150 میلیمولار)، افزایش میزان فلورسانس کلروفیل a و تغییر در مراحل مختلف زنجیرة انتقال الکترون فتوسنتزی مشاهده شد. همچنین نتایج این بررسی نشان داد که استفاده از نیتریک اکساید بهویژه در غلظت 50 میکرومولار میتواند آسیبهای تنش شوری را به زنجیرة انتقال الکترون فتوسنتزی در گیاه جو دوسر کاهش دهد.