نمو گل سیستمی مناسب برای فهم تمایز سلولی و مکانیسمهای ژنتیکی لازم برای اندامزایی است. گل جعفری (Tajetes patula) گونهای زینتی و علفی است که به تیره Asteraceae تعلق دارد. در این مطالعه ساختار و نمو گلآذین، گل ...
بیشتر
نمو گل سیستمی مناسب برای فهم تمایز سلولی و مکانیسمهای ژنتیکی لازم برای اندامزایی است. گل جعفری (Tajetes patula) گونهای زینتی و علفی است که به تیره Asteraceae تعلق دارد. در این مطالعه ساختار و نمو گلآذین، گل و گرده و ویژگیهای آنها در ارتباط با گردهافشانی بررسی شد. گلآذین، کپه یا سرمانند است که طی نمو ابتدا براکتههای پای گلآذین نمو یافته، سپس پریموردیومهای گلچهها به روش به سوی مرکز بنیانگذاری میشوند. در محل هر پریموردیوم گلچه، فرورفتگیای ایجاد شده که در پیرامون آن ابتدا جام گل بنیانگذاری و سپس بخشهای زایشی به روش به سوی مرکز ایجاد میشوند. نظم تشکیل گلچهها، به صورت یک ردیف گلچههای شعاعی (زبانهای) با گلهای ماده و عقیم و تعداد زیادی (60-70) گلچۀ دیسکی (لولهای) با گلهای نرماده و زایاست. هر دو گلچه دارای کاسبرگهای براکتهمانند، تخمدان زیرین، خامۀ منفرد و کلالۀ دو شاخه است. سطح کلاله دارای سلولهای پاپیلمانند است. پرچمها متصلبساک و لایه مغذی (تاپی) ابتدا ترشحی و سرانجام آمیبی میشود. لایه مکانیکی فیبری و شکافتگی بساک برونگشا و طولی است. تقسیم سلولهای مادر گرده از نوع همزمان و دانههای گرده حاصل ضمن تمایز به رنگ زرد، کروی-نیمه کشیده، سه شکاف-منفذی، خاردار با سوراخهای ریز در قاعده خارها هستند. میوه حاصل فندقه سیاه رنگ و کشیده است. ویژگیهایی مانند گلآذین کپه، رنگ گلآذین، بشرۀ ترشحی کرکمانند در بخش درونی گلبرگهای هر دو نوع گلچه، رنگ دانه گرده و تزیینات آن، رشد و دو شاخهای شدن کلاله و پاپیلهای سطح آن، سبب جذب حشرات (گردهافشان) به سمت این گلآذین و تسهیل گردهافشانی توسط آنها میشود.