حمیدرضا زارع؛ زهره قنبرزاده؛ آسیه بهداد؛ ساسان محسنزاده
دوره 7، شماره 26 ، زمستان 1394، ، صفحه 59-74
چکیده
تنش شوری بازدهی محصولات کشاورزی مانند ذرت به عنوان یکی از غلات مهم را کاهش میدهد. با توجه به این که سیلیکون دومین عنصر فراوان در خاک است و موجب کاهش تنشهای زیستی و غیر زیستی در گیاهان میشود، هدف از ...
بیشتر
تنش شوری بازدهی محصولات کشاورزی مانند ذرت به عنوان یکی از غلات مهم را کاهش میدهد. با توجه به این که سیلیکون دومین عنصر فراوان در خاک است و موجب کاهش تنشهای زیستی و غیر زیستی در گیاهان میشود، هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثر سیلیکون و نانوسیلیکون به عنوان بهبود دهنده تنش شوری در گیاه ذرت (Zea mays) است. بدین منظور، بر هم کنش اثر غلظتهای مختلف شوری (0 و 100 میلیمولار)، سیلیکون و نانوسیلیکون (50، 100 و 150 میلیگرم در میلیلیتر) در طرح بلوکهای کاملاً تصادفی در قالب آزمایشهای فاکتوریل در سه تکرار بررسی شد. نتایج نشان داد که شوری به طور معنیداری شاخصهای رشد ریشه و اندام هوایی، میزان رنگیزههای کلروفیل و کاروتنوئید، پروتئین و پتاسیم را نسبت به شاهد کاهش داد و تیمار گیاه با سیلیکون و نانوسیلیکون سبب کاهش آثار منفی تنش شوری و موجب افزایش میزان شاخصهای رشد شد. همچنین، در اثر تنش شوری افزایش معنیدار میزان پرولین، آنتوسیانین، کربوهیدرات محلول، پراکسیداسیون لیپید و فعالیت کاتالاز مشاهده شد که تیمار با سیلیکون و نانوسیلیکون آثار تنش شوری و در نتیجه میزان شاخصهای رشد را کاهش داد. بیشترین اثر بهبوددهندگی در تمام شاخصهای بررسی شده، تیمار 150 میلیگرم در میلیلیتر نانوسیلیکون بود. بنابراین، استفاده از این عنصر به عنوان کاهشدهنده آثار منفی تنش شوری ذرت پیشنهاد میگردد.