سکینه اسمعیلی کناری؛ منیر حسینزاده نمین؛ خدیجه کیارستمی؛ الهیار فلاح
چکیده
گیاه برنج از غلات مهمی است که غذای اصلی بیش از نیمی مردم جهان است و گیاه اویارسلام علف هرزی است که در مزارع برنج استانهای شمالی ایران میروید. پژوهش حاضر به منظور بررسی آثار دگرآسیبی اویارسلام بر برنج ...
بیشتر
گیاه برنج از غلات مهمی است که غذای اصلی بیش از نیمی مردم جهان است و گیاه اویارسلام علف هرزی است که در مزارع برنج استانهای شمالی ایران میروید. پژوهش حاضر به منظور بررسی آثار دگرآسیبی اویارسلام بر برنج بر اساس اثر عصارههای آبی 50 و 100 درصد اندام زیرزمینی و هوایی اویارسلام بر مراحل پنجهزنی، گلدهی و رسیدن دانه برنج طراحی شد. آزمایش در قالب طرح فاکتوریل بر پایه کاملاً تصادفی با سه تکرار در سال 1390 و در مؤسسه تحقیقات برنج ایران انجام شد. نتایج نشان داد که در مرحله پنجهزنی، با عصاره 100 درصد اندام هوایی اویارسلام وزن تر اندام هوایی برنج 71/68 گرم و وزن خشک ریشه آن 26/4 گرم شد که نسبت به گیاه شاهد (به ترتیب 59/85 و 48/7 گرم) کاهش یافتند. در مرحله گلدهی، وزنهای تر ریشه و برگ و وزنهای خشک ریشه، ساقه و برگ گیاه برنج در تیمار با عصارههای آبی اویارسلام کاهش و وزنهای تر و خشک خوشه آن افزایش یافت. در مرحله رسیدن دانه، عصارههای آبی اویارسلام وزنهای تر و خشک برنج را کاهش و عصاره 50 درصد اندام زیرزمینی، وزن برنج قهوهای و سفید را افزایش داد. در این مرحله، درصد آمیلوز، پروتئین و لیپید توسط تمامی عصارههای آبی افزایش معنیداری یافت و در شاهد به ترتیب: 3/18، 705/7 و 505/0 درصد شد (P≤0.05). نتایج کلی نشان داد که عصارههای آبی اویارسلام بر مراحل پنجهزنی، گلدهی و رسیدن دانه بر حسب عصاره اندام و مرحله نموی آثار متفاوتی داشت.