Authors
1 Department of Molecular Physiology, Agricultural Biotechnology Research Institute of Iran, Karaj, Iran Department of Biology, Faculty of Sciences, University of Tehran, Tehran, Iran
2 Department of Molecular Physiology, Agricultural Biotechnology Research Institute of Iran, Karaj, Iran
3 Department of Biology, Faculty of Sciences, University of Tehran, Tehran, Iran
Abstract
Keywords
تنشهای غیر زیستی مانند شوری، خشکی و سرما محصولدهی گیاهان زراعی را به شدت کاهش میدهند (Sreenivasulu et al., 2007). از نظر مولکولی، همپوشانی بسیاری بین مسیرهای پاسخ به خشکی، شوری و سرما و مسیر ترارسانی آبسزیک اسید (ABA) در گیاهان وجود دارد (Zhang et al., 2006). آبسزیک اسید در شرایط محیطی تنشی تولید میشود و نقش مهمی در تحمل گیاهان به تنشها بازی میکند. گروهی از ژنها که در اثر خشکی، شوری و سرما القا شده و در پاسخ و تحمل به تنش نقش دارند، در مسیر ترارسانی پیام آبسزیک اسید عمل میکنند (Zhou et al., 2010).
ABI3/VP1 عاملی رونویسی با ناحیه B3 است که در ترارسانی پیام آبسزیک اسید نقش دارد و بسته به زمینه پروموتری (promoter context) میتواند به هر دو صورت فعالکننده (activator) و مهارکننده (repressor) عمل کند (McCarty et al., 1991; Hoecker et al., 1995; Nambara et al., 1995). ژن Vp1 (Viviparous-1) در ذرت پاسخهای نموی متعددی را در مرحله بلوغ بذر تنظیم میکند و آلل غیرعملگر (Null) Vp1 باعث عدم خفتگی بذر یا زندهزایی (vivipary) در ذرت میشود (McCarty et al., 1989). جهشیافتههای abi3 آرابیدوپسیس در جنبههای متعددی از نمو و جوانهزنی بذر دچار تغییراتی هستند که ناشی از کاهش حساسیت به آبسیزیک اسید است (Giraudat et al., 1992). این جهشیافتهها دانههایی تولید میکنند که به خشکی مقاوم نیستند (Kermode, 2005). تمامی پروتئینهای ABI3/VP1 دارای چهار ناحیه حفظ شده شامل یک ناحیه اسیدی فعالکننده و سه ناحیه بازی به نامهای B1، B2 و B3 هستند .(Kermode, 2005) ناحیه B3 انتهای کربوکسیل به طور اختصاصی به توالی عنصر Sph (CATGCA) در پروموتر C1 ذرت متصل میشود (Suzuki et al., 1997)، در حالی که ناحیههای B1 و B2 انتهای آمین (N-terminal) در جایگیری هستهای و برهمکنش با سایر پروتئینها نقش دارند (Giraudat et al., 1992; Ezcurra et al., 2000).برای مثال، ناحیه B1 برای میانکنش فیزیکی با ABI5 ضروری است (Nakamura et al., 2001). Vp1 به عنوان فعالکننده رونویسی بسته به عناصر سیس هدف با دو سازوکار مختلف عمل میکند: Vp1 میتواند از طریق عنصر Sph به طور مستقیم به DNA اتصال یابد و یا از طریق میانکنش با یک پروتئین bZIP (مثل ABI5) روی عناصر ABRE عمل کند (Hattori et al., 1995; Suzuki et al., 1997; Nakamura et al., 2001).
خانواده پروتئینی ABI3/VP1، عمل آبسزیک اسید را در پیشبرد انباشتگی ذخایر دانهای و تولید حفاظتکنندههای تنشی میانجیگری میکند (Kermode, 2005). در یک مطالعه ریزآرایه
(Oligo microarray) از گیاهان آرابیدوپسیس تراریخته با 35S::VP1در زمینه جهشیافته abi3، 353 ژن تنظیمشونده با VP1/ABA شناسایی شد. 73 درصد از ژنها تحت تأثیر هر دو عامل VP1) و (ABA واقع میشدند که دال بر ارتباط نزدیک میان علامترسانی آبسزیک اسید و عملکرد VP1 است (Suzuki et al., 2003). ABI5 که تنظیمکننده مثبت پیامرسانی ABA است، توسط VP1 فعال میشود و اثر القایی ABA بر ABI1 و ABI2 که تنظیمکنندههای منفی پیامرسانی ABA هستند، به شدت توسط VP1 مهار میشود. این نتایج حاکی از این است که VP1 از طریق تنظیم پیشخوردی (feed-forward regulation) ژنهای مربوط به ABI1/ABI5، پیامرسانی ABA را به شدت تنظیم میکند. بررسی آماری توالیهای بالادست ژنهای تنظیمشونده با VP1/ABA، از غنای عناصر پاسخدهنده به آبسیزیک اسید (abscisic responsive elements) خبر داد. بنابراین، بسیاری از این ژنها میتوانند هدف مستقیم bZIPهای وابسته به ABI5 باشند. عنصر Sph نیز با فراوانی بالاتری در پروموتر ژنهای تنظیمشونده با VP1 و ABA یافت میشود، در حالی که در پروموتر ژنهایی که تنها با ABA تنظیم میشوند، چنین نیست (Suzuki et al., 2003). تاکنون، اورتولوگهای ABI3/VP1 در گونههای گیاهی بسیاری از جمله برنج جداسازی شده است. اورتولوگ ژن VP1 ذرت در برنج، به نام ژن OsVP1، بر روی بازوی بلند کروموزوم 1 برنج واقع شده است (Hattori et al., 1994؛ Kermode, 2005؛ Shobbar et al., 2008).
ABI5 عاملی رونویسی با زیپ لوسین بازی (bZIP) است (Finkelstein and Lynch, 2000; Lopez-Molina and Chua, 2000). این ژن طی جوانهزنی بذر، استقرار و رشد اولیه دانهرُستها به شدت به ABA برونزاد (exogenous) پاسخ میدهد، دورانی که گیاهان پیش از آغاز رشد رویشی به بررسی وضعیت اسمزی محیط میپردازند. ABI5 برای نگه داشتن جنینها در وضعیتی خاموش لازم است تا از گیاهان در مقابل خشکی محافظت کند. همان طور که از یک عامل کلیدی در فرآیندهای راهاندازی شده با ABA انتظار میرود، تجمع، فسفریلاسیون، پایداری و فعالیت پروتئین ABI5، طی جوانهزنی و رشد اولیه دانهرُستها به شدت توسط ABA تنظیم میشود (Lopez-Molina et al., 2001). ABI5 و پروتئینهای bZIP خویشاوند دارای 6 ناحیه حفظ شده هستند. ناحیه بازی متصلشونده به DNA، عناصر سیس ABRE را شناسایی میکند (Hobo et al., 1999; Carles et al., 2002; Nakashima et al., 2006). ناحیه بازی متصلشونده به DNA و زیپ لوسین مسؤول هومو و هترو دیمریزاسیون هستند (Vinson et al., 2006). ناحیههای C1 تا C4 در میانکنشهای مختلف شرکت نموده، دارای جایگاههای فسفریلاسیون شناخته شده یا بالقوه هستند (Furihata et al., 2006). برای مثال، دو ناحیه حفظ شده باردار در انتهای آمین پروتئین برای میانکنش با ABI3 لازم است (Nakamura et al., 2001). OsABI5 اورتولوگ ژن ABI5 در برنج است. دو رونوشت مختلف OsABI5-1 و OsABI5-2 برای این ژن شناسایی شده است که پروتئینهایی با 378 و 388 اسیدآمینه را رمز میکنند. هر دو رونوشت نواحی حفظ شده یکسانی دارند و 10 اسید آمینه اضافه OsABI5-2 پس از ناحیه زیپ لوسین در انتهای کربوکسیل قرار دارد (Zou et al., 2007). بیان دو ژن OsABI5 و OsVP1 به طور درخور توجهی طی توقف رشد القا شده توسط تنش خشکی و آبسیزیک اسید در دمگل و توسط تیمار ABA در دانهرُستهای جوان افزایش مییابد (Shobbar et al., 2008).
در این پژوهش، اثر تنشهای شوری، خشکی و سرما بر بیان دو ژن OsVP1 و OsABI5 در دانهرُستهای برنج مطالعه شد تا نقش احتمالی آنها در توقف رشد القا شده با تنش در مرحله پس از جوانهزنی روشن گردد. امید است که نتایج این پژوهش برای تولید رقمهای متحمل به تنشهای غیر زیستی و به کمینه رساندن افت محصولات زراعی در آینده مفید واقع شود.
مواد و روشها
کشت گیاه و اعمال تنشها
استخراج و تیمار RNA-RNA تام با استفاده از محلول ترایزول (Invitrogen, Carlsbad, CA) طبق دستورالعمل سازنده استخراج شد. کمّیت و کیفیّت RNA بر اساس جذب نوری با دستگاه اسپکتروفوتومتر و بررسی باندهای مربوطه در ژل الکتروفورز تعیین و تأیید شد. RNAهای استخراج شده با آنزیم
RNase-free DNase I، (Promega Corporation, Madison, WI) تیمار شد. عدم وجود DNA توسط PCR تأیید و همسانسازی غلظت RNAهای مختلف بر اساس 18S rRNA و 28S rRNA انجام شد.
تحلیل آماری
نتایج
بر اساس نتایج به دست آمده از بررسی دانهرُستهای 10 روزه، سه تنش شوری، خشکی و سرما باعث افزایش بیان OsVP1 در هر دو رقم مورد مطالعه شد. البته تیمار شوری تنها در بالاترین سطح اعمال شده چنین اثری داشت و در غلظتهای پایینتر تغییر معنیداری در میزان رونوشت این ژن ایجاد نکرد (شکل 2 ب). طبق مقایسه دانهرُستهای 2 و 10 روزه، اثر تیمار 150 میلیمولار نمک در دانهرُستهای 10 روزه به مراتب نسبت به دانهرُستهای دو روزه کاهش یافت. شایان ذکر است که افزایش بیان OsVP1 تحت بیشتر تیمارهای تنشی اعمال شده در دو روزگی در FL478 بیش از IR29 بود، در حالیکه در 10 روزگی در IR29 بیشتر بود.
جدول 1- فهرست آغازگرهای اختصاصی
نام ژن |
پرایمر رفت (foreward) |
پرایمر برگشت (reverse) |
OsABI5-1 |
5' AAAGAGGCAGAGCTGGTTGAG 3' |
5' ACCAGAAGCAGGATGAGTGTG 3' |
OsABI5-2 |
5' CTGACAAAGAAGCAAATGCTGG 3' |
5' ACCAGAAGCAGGATGAGTGTG 3' |
OsVP1 |
5' CCCAAAGAAGCAGAGGTTCAC 3' |
5' TACCGCATGTTCCACACCTG 3' |
شکل 1- الف) نمونهای از دانهرُستهای 12 روزه برنج که به مدت 10 روز تحت تنشهای شوری، خشکی و سرما قرار گرفته بودند.
|
|
شکل 2- اثر شدتهای مختلف تنشهای شوری، خشکی و سرما بر بیان ژن OsVP1 در شاخه دانهرُستهای برنج (رقمهای IR29 و FL478) |
شکل 3- اثر شدتهای مختلف تنشهای شوری، خشکی و سرما بر بیان دو رونوشت ژن OsABI5 (الف- OsABI5-1 و ب- OsABI5-2) در شاخه دانهرُستهای برنج (رقمهای IR29 و FL478) دو روزه با استفاده از روش PCR در زمان واقعی. محور عمودی نسبت بیان ژن در تنشهای مختلف به شاهد را نشان میدهد. حروف یکسان بیانگر عدم اختلاف معنیدار در سطح 5 درصد است (N: میلیمولار NaCl، |
میزان رونوشت OsABI5-2 در دانهرُستهای 10 روزه FL478 تحت تیمارهای سرما و 275 میلیمولار مانیتول افزایش یافت و در سایر تیمارها تغییر درخور توجهی مشاهده نشد (شکل 4). در رقم IR29 اثر تیمارهای تنشی بر رونوشت OsABI5-2 در دانهرُستهای 10 روزه مشابه با دانهرُستهای دو روزه بود و با تیمارهای 180 و 275 میلیمولار مانیتول و 15 درجه سانتیگراد افزایش معنیدار یافت، در حالی که در تیمارهای شوری و 4 درجه سانتیگراد تفاوت معنیداری با شاهد نداشت. همچنین، اثر تنش خشکی بر رونوشت OsABI5-2 در IR29 در مقایسه با اثر سایر تنشها در این رقم و در مقایسه با اثر این تنش بر FL478 بیشتر بود. مقایسه دانهرُستهای 2 و 10 روزه نشان میدهد که با افزایش طول مدت تنش، میزان افزایش بیان این رونوشت تحت تیمارهای سرما و 150 میلیمولار نمک در رقم FL478 کمتر شده، نسبت به تنش کوتاه مدت، مشابهت بیشتری بین پاسخدهی دو رقم مشاهده میشود. میزان رونوشت OsABI5-1 در دانهرُستهای 10 روزه در هر دو ژنوتیپ و تمامی تیمارها قابل تشخیص نبود.
شکل 4- اثر شدتهای مختلف تنشهای شوری، خشکی و سرما بر بیان OsABI5-2 در شاخه دانهرُستهای برنج (رقمهای IR29 و FL478) 10 روزه با استفاده از روش PCR در زمان واقعی. محور عمودی نسبت بیان ژن در تنشهای مختلف به شاهد را نشان میدهد. حروف یکسان بیانگر عدم اختلاف معنیدار در سطح 5 درصد است (N: میلیمولار NaCl، M: میلیمولار مانیتول و C: سانتیگراد).
بحث
پردازش جایگزین (alternative splicing) مکانیسمی است که به تولید چند mRNA بالغ (رونوشت) از یک mRNA نابالغ (pre-mRNA) منجر میشود، در حالی که لزوماً همه رونوشتها به تولید پروتئین منجر نمیشوند. رونوشتهای ناقص وغیر فعال که مشابه mRNA بالغ فعالیت میکنند، میتوانند به عنوان یک سازوکار تنظیمی عمل کنند و به تولید سطح کمتری از رونوشت صحیح منجر شوند و یا از طریق رقابت با رونوشت کامل در اتصال به ریبوزوم باعث کاهش تولید مقدار پروتئینهای فعال شوند (Mazzucotelli et al., 2008). همچنین، امکان دارد رونوشتهای مختلف، پروتئینهای مجزایی را کد کنند و از این طریق باعث افزایش ظرفیت کدکنندگی ژنها و افزایش تنوع در سطح پروتئین در موجودات عالی شوند. پردازش جایگزین از جنبههای مختلف بر متابولیسم RNA تأثیر میگذارد، مانند تجزیه RNA از طریق RNAهای بیمعنی (nonesense)، تأثیر بر اتصال به ریبوزوم و تغییر کارآیی ترجمه. همچنین، آثار پردازش جایگزین روی پروتئینها شامل تولید ایزوفرمهایی از پروتئین با کاهش یا افزایش کارآیی، تغییر محل فعالیت و پایداری پروتئین در سلول، تغییر فعالیت آنزیم و تغییرات پس از ترجمه بر روی پروتئین است (Reddy, 2007). پردازش جایگزین به ترتیب در 22 و 2/21 درصد از کل ژنهای آرابیدوپسیس و برنج اتفاق میافتد (Wang and brendel, 2006). هومولوگ40 درصد از ژنهایی که در آرابیدوپسیس دچار پردازش جایگزین میشوند، در برنج نیز پردازش جایگزین روی آنها اتفاق میافتد. این وضعیت محافظت شده در پردازش جایگزین بین گیاهان تکلپه و دولپه میتواند مبین اهمیت این مکانیسم باشد (Reddy, 2007). اخیراً دانشمندان تأیید کردند مکانیسمهای پس از رونویسی مانند پردازش جایگزین، تکامل RNA و خاموشی در سطح RNA در تنشهای غیر زیستی به عنوان پاسخی به شرایط تنش محسوب شده، روی محتوای رونوشتها تأثیر میگذارند. احتمال وقوع پردازش جایگزین در گیاهان بر RNA پیکِ (mRNA) ژنهای کدکننده عوامل رونویسی، گیرندهها و پروتئینهای دخیل در ترارسانی پیامهای تنشی بیشتر است (Mazzucotelli et al., 2008). برای ژن OsABI5 نیز دو رونوشت متفاوت گزارش شده است (Zou et al., 2007). OsABI5-2، 10 اسید آمینه اضافه دارد که پس از ناحیه زیپ لوسین در انتهای کربوکسیل قرار دارد و ترجمه یک اگزون اضافه است. با وجود این که هر دو رونوشت، نواحی عملکردی حفظ شده کاملاً یکسانی دارند، تنها OsABI5-2 میتواند به G-box متصل شود. همچنین، قدرت برهمکنش OsABI5-2 و OsVP1 بیش از OsABI5-1 و OsVP1 است (Zou et al., 2007). بر اساس نتایج به دست آمده در این پژوهش، افزایش میزان رونوشت OsABI5-2 در دانهرُستهای 2 و 10 روزه تحت تنشهای بررسی شده روند مشابهی با OsVP1 داشت؛ به طوری که تحت تنش سرما و شدیدترین تنش شوری و خشکی اعمال شده افزایش یافت. در حالیکه رونوشت OsABI5-1 فقط در دانهرُستهای دو روزه قابل تشخیص بود و الگوی القای آن تنها توسط تنش سرما در هر دو ژنوتیپ مورد مطالعه با OsVP1 شباهت داشت. بدین ترتیب، این احتمال وجود دارد که OsABI5-2 رونوشت اصلی بوده، OsABI5-1 نقش تنظیمی یا تکمیلی ایفا کند.
سپاسگزاری
از مؤسسه تحقیقات بینالمللی برنج و پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران به علت فراهم آوردن امکانات مالی و اجرایی این پروژه تشکر و قدردانی میشود.