Document Type : Original Article
Authors
1 1 Department of Horticultural Sciences, Faculty of Agriculture, Ilam University, Ilam, Iran
2 Department of Horticulture, College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran
Abstract
Keywords
Main Subjects
مقدمه
تیره کدوئیان (Cucurbitaceae) پس از سولاناسه دومین تیره بزرگ و از مهمترین گیاهان خوراکی در جهان هستند (Ma et al., 2022). گیاهان این تیره حاوی انواع سبزیجات یا محصولات میوهای است که برای اقتصاد جهانی یا محلی اهمیت زیادی دارند (Ma et al., 2022). کدو آجیلی (Cucurbita pepo L.) یکی از گیاهان اقتصادی مهم تیره کدوئیان است که در سراسر جهان برای تأمین غذا، اسانس و محصولات دارویی کشت میشود (Labidi et al., 2021). دانههای آن سرشار از پروتئین، چربی، مواد معدنی و برخی ویتامینها است و مواد فیتوشیمیایی موجود در این گیاه توسط بسیاری از دانشمندان، دارای اهمیت زیستی متعددی مانند ضد دیابت، ضد التهاب، ضد زخم و ضد ویروسی و غیره گزارش شده است (Oke et al., 2022). به علاوه کدو آجیلی تازه سرشار از کربوهیدرات، پروتئین و فیبر است. همچنین منبع خوبی از ویتامینها و مواد معدنی مانند ɑ-توکوفرول، بتاکاروتن، کلسیم و آهن است (Al-Ghamdi et al., 2020).
کاربرد سلنیوم (Se) و سیلیسیوم (Si) در کشاورزی برای چندین دهه مورد پژوهش قرار گرفته است (Jalali et al., 2022). سلنیوم (Se) یک ریزمغذی ضروری و یکی از چهارده نوع عنصر کمیاب برای سلامت انسان است که دارای آثار ضد سرطان، ضد پیری و بهبود ایمنی بدن است (Azizi et al., 2020). به علاوه سلنیوم یک جزء ضروری سلنوآمینواسیدها، سلنوپروتئینها، گلوتاتیون پراکسیداز و تیوردوکسین ردوکتاز است (Hu et al., 2023). سلنیوم به صورت سلنات، سلنیت یا سلنیوم آلی توسط گیاهان جذب میشود و ریشه و برگ گیاهان ظرفیت جذب خاصی دارند. Se نیاز به مصرف مقدار مشخصی انرژی متابولیک برای انتقال به گیاهان دارد. Se پس از تبدیل شدن به ترکیبات آلی، قسمت کوچکی از آن به شاخهها و برگها منتقل شد و بیشتر آن در ریشه باقی میماند (Peng et al., 2021). به طور کلی غلظت سلنیوم در بیشتر خاکها از 01/0 تا 2 میلیگرم در کیلوگرم با میانگین غلظت 4/0 میلیگرم در کیلوگرم است (Guo et al., 2023). کمبود سلنیوم بر رشد و بهرهوری گیاه در زمینهای کشاورزی فقیر تأثیر منفی میگذارد. اگرچه توانایی گیاهان مختلف در جذب و متابولیسم سلنیوم بسیار متفاوت است، غلظتهای پائین سلنیوم برای رشد و بهبود عملکرد گیاهان از جمله کدو بسیار مفید است، ولی در غلظتهای بالا آثار سمی آن گزارش شده است (Narváez-Ortiz et al., 2018; Alsamadany et al., 2023). بنابراین سلنیوم در غلظتهای پائین نقش مهمی بر رشد و عملکرد گیاهان دارد و بر عملکرد غشای سلولی، کلروپلاست و فتوسنتز تاثیر میگذارد. (Azizi et al., 2020). Saffaryazdi et al. در آزمایش خود گزارش کردند که فاکتورهای رشد و میزان کلروفیل اسفناج در غلظتهای کم سلنیوم (یک میلیگرم بر لیتر) افزایش مییابد. در این آزمایش غلظت بالای سلنیوم (4 تا 10 میلیگرم بر لیتر) با تأثیر منفی بر فاکتورهای فیزیولوژیک گیاه سبب کاهش رشد اسفناج شد (Saffaryazdi et al., 2012). از سوی دیگر، با ترکیب شدن در سلنوپروتئینها، به ویژه آنزیمهایی مانند گلوتاتیون پراکسیداز و تیوردوکسین ردوکتاز به عنوان یک آنتیاکسیدان عمل میکند و گونههای فعال اکسیژن (ROS) را تنظیم میکند (Abdalla et al., 2024). همچنین مشاهدات نشان دادند محلولپاشی برگی سلنیوم در غلظت 5/1 میلیگرم بر لیتر نه تنها تأثیر منفی بر رشد و نمو گیاه نداشت، بلکه سبب بهبود عملکرد کدو آجیلی در شرایط مزرعه میشود (Grem et al., 2005). همچنین کاربرد سلنیوم منجر به بهبود عملکرد و کیفیت میوه کدو تنبل شده و با بهبود جذب عناصر غذایی، افزایش فعالیتهای آنتی اکسیدانی و ظرفیت فتوسنتزی سبب بهبود تحمل تنش شوری در این گیاه شد (Alsamadany et al., 2023). از سوی دیگر، گزارش شده است که مجموعهای از سازوکارهای دفاعی مانند سیگنالرسانی کلسیم، اتیلن و جاسموناتها، سیستم دفاع آنتیاکسیدانی، سیگنالدهی سلولی MAPK و محافظت پروتئوستازی در پاسخ به سلنیوم در گیاه کدو حلوایی فعال میشود (Sun et al., 2024).
سیلیسیوم (Si)، پس از اکسیژن (O2)، دومین عنصر فراوان در پوسته زمین است که تا 32 درصد از لیتوسفر را پوشش میدهد. در طبیعت، Si به صورت سیلیکات و مواد معدنی سیلیکون، ترکیب شده با اکسیژن یا عناصری مانند آلومینیوم، منگنز، کلسیم، سدیم، آهن و پتاسیم و به طور عمده، در بیش از 95 درصد از سنگهای زمینی، شهاب سنگها، آب و جو یافت میشود (Trejo-Téllez et al., 2020). گیاهان سیلیسیوم را به شکل اسید مونوسیلیسیک Silicic acid (H4SiO4) توسط آکواپورینهای خاص جذب کرده و توسط جریان تعرق به قسمتهای هوایی (برگها) منتقل میکنند. در نتیجه، تمام گیاهان ریشهدار در خاک حاوی مقداری سیلیسیوم در بافتهای خود هستند و تا 90 درصد گونههای گیاهی برای رشد و نمو به سیلیسیوم متکی هستند (Bu et al., 2024). به طور کلی، غلظت سیلیسیوم در گیاهان بین 1/0 درصد و 10 درصد از کل ماده خشک متغیر است که در درجه اول به ژنوتیپهای گیاه و در مرحله دوم به ویژگیهای خاک به عنوان منبع سیلیسیوم بستگی دارد (Coskun et al., 2019). معمولاً، کودهای سیلیسیوم در کشاورزی به شکل سیلیکاتهای سدیم، پتاسیم، کلسیم و منیزیم توسط کاربرد در خاک، محلولپاشی و کوددهی مورد استفاده قرار میگیرند (Kumaraswamy et al., 2021). سیلیسیوم نقش اصلی را در رشد و نمو گیاهان ایفا میکند و موجب افزایش جوانهزنی، فتوسنتز، هدایت روزنهای، جذب دیاکسید کربن، صفات تبادل گاز، تورژسانس برگ، محتوای نسبی آب و بهبود تولید و عملکرد گیاهان میشود (Arif et al., 2021). همچنین سیلیسیوم بر روابط گیاه و آب تأثیر دارد و روند فتوسنتز و جذب مواد مغذی را بهبود بخشیده و بیوسنتز فیتوهورمون و فعالیت آنزیمهای خاص را تنظیم میکند و منجر به کاهش استرس اکسیداتیو میشود (Wadas, 2021). سلنیوم و سیلیسیوم عناصر مفیدی برای رشد و نمو گیاهان هستند و کاربرد این عناصر ممکن است محتوای آنها را در محصولات گیاهی افزایش دهد که به نفع سلامتی انسان است. از سوی دیگر، سلنیوم و سیلیسیوم پتانسیل افزایش عملکرد و کیفیت محصول را دارند (Hu et al., 2022). با توجه به نتایج پژوهشگران، در پژوهش حاضر، آثار کاربرد جداگانه و ترکیبی سلنیوم و سیلیسیوم بر رشد، عملکرد و برخی صفات فیزیولوژیک کدو آجیلی در شرایط مزرعه بررسی شده است.
مواد و روش ها
این پژوهش در بهار سال 1402 در مزرعه دانشکده کشاورزی دانشگاه ایلام در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. بذرهای کدوی آجیلی (توده همدان) برای پرورش نشاء در کیسههای پلاستیکی کشت شدند و آبیاری گیاهان روزانه انجام شد. گیاهان پس از دو هفته و در مرحله دو برگی به زمین اصلی انتقال یافتند. جهت آماده سازی زمین برای انتقال نشاء به آن، زمین به 18 کرت تقسیم شد. 20 روز پس از انتقال نشاء به زمین، عملیات وجین در مرحله داشت برای کنترل علفهای هرز مزرعه انجام شد. آبیاری به صورت مرتب هر چهار روز یک بار به روش آبیاری قطرهای توسط نوار تیپ انجام شد. در مرحله داشت، علاوه بر وجین و آبیاری، تنک کردن (قیچی کردن بوته اضافه) برای کاهش رقابت بین بوتهها صورت گرفت. در مرحله چهار برگ کاملاً توسعه یافته، تیمارها به صورت محلول پاشی برگی اعمال شده و با فاصله ده روز یکبار به مدت 4 مرتبه تکرار شدند. تیمارها شامل آب مقطر (شاهد)، تیمار سلنیوم (در دو غلظت پنج و ده میکرومولار)، سیلیسیوم (یک و دو میلیمولار) و ترکیب تیمار دو میلیمولار سیلیسیوم با 10 میکرومولار سلنیوم نیز انجام شد. تیمار سلنیوم نوسط نمک سلنات سدیم (شرکت سیگما آلدریچ، آمریکا) و تیمار سیلیسیوم توسط سیلیکات سدیم (شرکت مرک، آلمان) با pH محلول 8/6 اعمال شد. همچنین برای اعمال تیمار شاهد از آب مقطر استفاده شد. پس از رسیدگی کامل میوه (70 روز پس از کاشت)، کدوها و قسمت هوایی بوته از مزرعه خارج و به آزمایشگاه جهت اندازهگیری صفات منتقل شدند.
در پایان آزمایش و در مرحله رسیدگی کامل میوه ها، با در نظر گرفتن اثر حاشیه از هر کرت 5 بوته انتخاب شده و صفات مختلف مانند وزن تر و خشک بوته، تعداد و وزن میوه، عملکرد دانه، عملکرد کل میوه و وزن 100 دانه اندازه گیری و ثبت شد.
از هر نمونه 50 گرم از بذرها پودر شده و با 250 میلیلیتر حلال هگزان ترکیب شدند. سپس هر نمونه به مدت 20 دقیقه در دمای 60 درجه داخل حمام اولتراسونیک قرار داده شد. پس از آن نمونهها به مدت 3 روز روی شیکر قرار گرفت تا حلال آنها خارج شود. جهت حذف ناخالصیها، نمونهها از پارچه صافی عبور داده شد و در دمای 18- درجه سانتیگراد نگهداری شدند. بر اساس درصد روغن به دست آمده و وزن اولیه بذرها عملکرد روغن نیز محاسبه و گزارش شد.
اندازهگیری رنگیزههای گیاهی
میزان کلروفیل a، b، کلروفیل کل و مجموع کاروتنوئیدها توسط اندازهگیری از برگ کدو آجیلی و عصارهگیری با استون انجام شد. همچنین جهت اندازهگیری این صفات 5/0 گرم از نمونههای تازه را وزن کرده در هاون چینی ریخته و با 10 میلیلیتر استون 80 درصد سائیده تا نمونهها کاملاً خرد و به صورت محلول یکنواخت شوند. همچنین نمونه خرد شده را در فالکون ریخته و در سانتریفیوژ با دور 3500 و به مدت 15 دقیقه سانتریفیوژ کرده، سپس یک میلیلیتر از محلول رویی را با دو میلیلیتر از استون 80 درصد اضافه کرده تا نمونهها برای خواندن آماده شوند. سپس نمونهها در طول موجهای 470، 6/646، 3/663 نانومتر خوانده شدند. در نهایت غلظت کلروفیل توسط روابط زیر بر حسب میلیگرم در لیتر محاسبه شد (Porra, 2002).
کلروفیل کل: (µg /g FW) = [(17/76 × OD646.6) + (7/37× OD663.6)] × [V/W](1) رابطه
a :کلروفیل (µg /g FW) = [(12.25 × OD663.6)- (2/55 × OD646.6)] × [V/W]رابطه (2)
b:کلروفیل (µg /g FW) = [(20/31 × OD646)- (4/91 × OD663.9)] × [V/W]رابطه(3)
کاروتنوئید کل: (µg /g FW) =([(1000 × OD470)-(3/27 × Chla)]-104[Chl b])×[5.227×0.25]رابطه(4)
در این پژوهش، عناصر پتاسیم، کلسیم، آهن، روی، منیزیم و سدیم اندازهگیری شد. یک گرم از نمونه در دمای 500 درجهسانتیگراد به مدت پنج ساعت در کوره، جهت انجام عمل خاکسترسازی قرار داده شد. پس از خروج خاکستر نمونهها از کوره، پنج سیسی HCl شش مولار اضافه شده و روی هیتر قرار داده تا اسید آن کاملاً تبخیر شد، سپس باقیمانده مواد در پنج سیسی اسید نیتریک 1/0 مولار مخلوط و در نهایت به حجم 25 سیسی رسانده شد. برای خواندن نمونهها از دستگاه اسپکتروسکوپی جذب اتمی شعله مدل Analytikjena-NovAA 400p ساخت کشور آلمان استفاده شد. عناصر غذایی پر مصرف براساس درصد و عناصر غذایی کم مصرف بر اساس میلیگرم بر کیلوگرم وزن خشک گیاه گزارش شدند.
آنالیز آماری دادههای حاصل از این آزمایش، توسط نرم افزار آماری SAS و مقایسه میانگینها با ازمون چند دامنهای دانکن انجام شد.
نتایج تجزیه واریانس دادهها نشان دادند اثر تیمار در سطح احتمال پنج درصد بر صفت وزنتر گیاه و در سطح آماری یک درصد بر صفت وزن خشک گیاه کدو آجیلی معنیدار شد (جدول 1). مقایسه میانگین نشان داد همه تیمارها نسبت به شاهد سبب افزایش معنیدار وزن تر گیاه به میزان 29 تا 60 درصد نسبت به شاهد شده و کمترین وزن تر گیاه در شاهد مشاهده شد. همچنین در مورد صفت وزن خشک گیاه مقایسه میانگینها نشان داد همه تیمارهای بکار رفته نسبت به شاهد وزن خشک بوته را به میزان 27 تا 56 درصد افزایش داده و بین سطوح تیمار بکار رفته اختلاف آماری معنیداری برای این صفت مشاهده نشد (شکل 1).
|
جدول 1- تجزیه واریانس اثر محلولپاشی سلنیوم و سیلیسیوم بر صفات رشدی و عملکردی کدو آجیلی. Table 1- The analysis of variance for the effect of selenium and silicon foliar application on the growth and performance traits of Cucurbita prop. |
||||||||
|
عملکرد میوه Fruit yield |
عملکرد دانه Seed yield |
وزن صد دانه 100-Seed weight |
تعداد میوه Number of fruits |
وزن میوه Fruit weight |
وزن خشک گیاه Plant dry weight |
وزنتر گیاه Plant fresh weight |
درجه آزادی df |
منبع تغییرات S.O.V |
|
20373.05 |
27.32 |
2.12 |
0.018 |
186262.52 |
1379.05 |
85332.65 |
2 |
تکرار Replication |
|
516623.33* |
264.09** |
5.01* |
0.078** |
95534.24ns |
2955.55** |
105260.36* |
5 |
تیمار Treatment |
|
117372.20 |
26.79 |
1.10 |
0.010 |
93467.86 |
480.78 |
21078.93 |
10 |
خطا Error |
|
14.28 |
7.14 |
6.92 |
9.99 |
13.19 |
12.29 |
11.62 |
- |
ضریب تغییرات C.V |
|
*و ** به ترتیب معنیداری در سطح احتمال پنج درصد و یک درصد و ns عدم تفاوت در معنیداری است. ns, *, and ** indicate non-significance and significance at the 5% and 1% probability levels, respectively |
||||||||
تعداد میوه
نتایج تجزیه واریانس دادهها نشان دادند تأثیر تیمارهای اعمال شده در سطح احتمال یک درصد بر صفت تعداد میوه در بوته کدوی آجیلی معنیدار شد (جدول 1). بررسی میانگین نشان داد کاربرد تیمار سلنیوم و سیلیسیوم و همچنین ترکیب ده میکرومولار از تیمار سلنیوم با دو میلیمولار از تیمار سیلیسیوم سبب افزایش معنیدار تعداد میوه در بوته به میزان 53 تا 59 درصد نسبت به شاهد شد (شکل 2).
نتایج تجزیه واریانس دادهها نشان داد که اثر تیمارهای اعمال شده بر صفت وزن میوه در بوته کدوی آجیلی معنیدار نشد (جدول 1).
.
Figure 1- The effect of selenium and silicon treatments on fresh and dry weight of Cucurbita pepo plant. Values are means of three replicates. Means marked with at least one common letter do not have a significant difference from each other at the 5% probability level according to Duncan test.
نتایج تجزیه واریانس دادهها نشان داد که اثر تیمار سیلیسیوم و سلنیوم بر صفت وزن صد دانه کدوی آجیلی در سطح احتمال پنج درصد معنیدار شد (جدول 1). مقایسه میانگینها نشان دادند کاربرد 5 میکرومولار سلنیوم (18 درصد افزایش) و 2 میلی مولار سلنیوم (16 درصد افزایش) سبب افزایش وزن صد دانه نسبت به شاهد شد و بقیه تیمارها بر این صفت تأثیر معنیداری نداشتند (شکل 3).
نتایج تجزیه واریانس دادهها نشان دادند اثر تیمار بر صفت عملکرد دانه در سطح احتمال یک درصد در کدوی آجیلی معنیدار شد (جدول 1). نتایج مقایسه میانگینها نشان داد همه تیمارهای بکار رفته نسبت به شاهد عملکرد دانه را افزایش دادند و بیشترین عملکرد دانه با میانگین 6/84 گرم در بوته در تیمار 5 میکرومولار سلنیوم مشاهده شد که نسبت به شاهد افزایش 47 درصدی را نشان داد (شکل 4).
شکل 2- اثر تیمارهای سلنیوم و سیلیسیوم بر تعداد میوه در گیاه کدوی آجیلی. مقادیر میانگین سه تکرار است. میانگینهایی که با حداقل یک حرف مشترک مشخص شدهاند، با یکدیگر اختلاف آماری معنیداری بر اساس آزمون دانکن در سطح احتمال 5 درصد ندارند.
Figure 2- The effect of selenium and silicon treatments on number of fruits in Cucurbita pepo plant. Values are means of three replicates. Means marked with at least one common letter do not have a significant difference from each other at the 5% probability level according to Duncan test.
شکل 3- اثر تیمارهای سلنیوم و سیلیسیوم بر وزن صد دانه در گیاه کدوی آجیلی. مقادیر میانگین سه تکرار است. میانگینهایی که با حداقل یک حرف مشترک مشخص شدهاند، با یکدیگر اختلاف آماری معنیداری بر اساس آزمون دانکن در سطح احتمال 5 درصد ندارند.
Figure 3- The effect of selenium and silicon treatments on 100-seed weight in Cucurbita pepo plant. Values are means of three replicates. Means marked with at least one common letter do not have a significant difference from each other at the 5% probability level according to Duncan test.
Figure 4- The effect of selenium and silicon treatments on seed yield in Cucurbita pepo plant. Values are means of three replicates. Means marked with at least one common letter do not have a significant difference from each other at the 5% probability level according to Duncan test.
نتایج تجزیه واریانس دادهها نشان دادند اثر تیمار سیلیسیوم و سلنیوم بر صفت عملکرد میوه در سطح آماری پنج درصد معنیدار شد (جدول 1). نتیجه مقایسه میانگینها نشان دادند همه تیمارهای بکار رفته، به جزء تیمار 10 میکرومولار سلنیوم، سبب افزایش عملکرد میوه به میزان 33 تا 73 درصد نسبت به شاهد شدند. بیشترین عملکرد میوه (2913 گرم در بوته) در تیمار 2 میلی مولار سیلیسیوم و کمترین (1686 گرم در بوته) آن در تیمار شاهد ثبت شد (شکل 5).
Figure 5- The effect of selenium and silicon treatments on fruit yield in Cucurbita pepo plant. Values are means of three replicates. Means marked with at least one common letter do not have a significant difference from each other at the 5% probability level according to Duncan test.
|
جدول 2- تجزیه واریانس اثر محلولپاشی سلنیوم و سیلیسیوم بر صفات محتوای روغن و رنگیزههای کدو آجیلی. Table 2- The analysis of variance for the effect of selenium and silicon foliar application on the oil content and pigments traits of Cucurbita prop. |
|||||||
|
کاروتنوئید Carotenoid |
کلروفیل کل Total chlorophyll |
کلروفیل b Chlorophyll b |
کلروفیل a Chlorophyll a |
عملکرد روغن Oil yield |
درصد روغن Oil percent |
درجه آزادی df |
منبع تغییرات S.O.V |
|
0.0020 |
0.0063 |
0.0004 |
0.004 |
11.22 |
36.15 |
2 |
تکرار Replication |
|
0.0031* |
0.048** |
0.0047* |
0.029** |
66.32* |
29.50* |
5 |
تیمار Treatment |
|
0.0010 |
0.0053 |
0.0009 |
0.002 |
15.34 |
8.36 |
10 |
خطا Error |
|
12.66 |
5.08 |
8.20 |
4.72 |
13.73 |
7.37 |
- |
ضریب تغییرات C.V |
|
*و ** به ترتیب معنیداری در سطح احتمال پنج درصد و یک درصد و ns عدم تفاوت در معنیداری است. ns, *, and ** indicate non-significance and significance at the 5% and 1% probability levels, respectively |
|||||||
نتایج تجزیه واریانس دادهها نشان دادند اثر تیمار بر صفت درصد روغن در سطح احتمال پنج درصد و بر عملکرد روغن در سطح احتمال یک درصد معنیدار شد (جدول 2). نتایج مقایسه میانگینها نشان داد که تنها تیمارهای دو میلیمولار سیلیسیوم (19 درصد افزایش نسبت به شاهد) و تیمار ترکیبی (27 درصد افزایش نسبت به شاهد) سبب افزایش معنیدار درصد روغن بذر کدو آجیلی شده و تیمارهای دیگر تاثیر معنیداری بر این صفت نداشتند. همچنین همه تیمارهای بکار رفته نسبت به شاهد عملکرد روغن را به میزان 40 تا 65 درصد افزایش دادند (شکل 6).
Figure 6- The effect of selenium and silicon treatments on oil content in Cucurbita pepo plant. Values are means of three replicates. Means marked with at least one common letter do not have a significant difference from each other at the 5% probability level according to Duncan test.
نتایج نشان داد که اثر تیمار در سطح آماری یک درصد بر میزان رنگدانه کلروفیل a، b وکل و در سطح احتمال پنج و یک درصد در رنگدانه کاروتنوئید معنیدار شد (جدول 2). نتایج مقایسه میانگین داده ها نشان دادند تیمارهای 5 و 10 میکرومولار سلنیوم و 1 میلیمولار سیلیسیوم به ترتیب سبب افزایش 20، 14، و 11 درصدی کلروفیل a نسبت به شاهد شدند. در مورد کلروفیل b تنها تیمار 5 میکرومولار سلنیوم سبب افزایش معنیدار و 20 درصدی این رنگدانه نسبت به شاهد شد و بقیه تیمارها بر این صفت تأثیر معنیداری نداشتند. همچنین تنها تیمارهای 5 و 10 میکرومولار سلنیوم تأثیر معنیداری بر کلروفیل کل و کاروتنوئید (13-43 درصد افزایش) نسبت به شاهد داشته و تیمارهای سیلیسیوم و کاربرد ترکیبی سیلیسیوم و سلنیوم تأثیر معنیداری بر این صفت نداشتند (شکل 7).
نتایج تجزیه واریانس دادهها نشان داد که اثر تیمار بر عناصر غذایی پتاسیم، منیزیم، روی و آهن در سطح یک درصد آماری و بر عناصر غذایی کلسیم و سدیم در سطح 5 درصد آماری معنیدار شد. همچنین اثر تیمار بر میزان منگنز معنیدار نشد (جدول 3). .مقایسه میانگین دادهها نشان دادند تیمارهای 10 میکرومولار سلنیوم و 1 و 2 میلیمولار سیلیسیوم به ترتیب سبب افزایش 23، 20 و 25 درصدی پتاسیم نسبت به شاهد شدند. استفاده از 5 میکرومولار سلنیوم، 1 میلیمولار سیلیسیوم و کاربرد همزمان سیلیسیوم و سلنیوم میزان کلسیم را نیز نسبت به شاهد به ترتیب به میزان 14، 11 و 9 درصد کاهش دادند. در مورد محتوای منیزیم، تیمارهای 5 و 10 میکرومولار سلنیوم سبب کاهش معنی دار محتوای منیزیم نسبت به شاهد شده و تیمارهای دیگر تأثیر معنیداری بر این عنصر نداشتند. همچنین تیمارهای 5 میکرومولار سلنیوم و 1 و 2 میلیمولار سیلیسیوم سبب افزایش محتوای سدیم (به ترتیب 29، 37 و 46 درصد افزایش) و تیمارهای 10 میکرومولار سلنیوم و 2 میلیمولار سیلیسیوم سبب افزایش معنیدار محتوای روی (به ترتیب 92 و 45 درصد افزایش) نسبت به شاهد شدند. از طرف دیگر، تنها تیمارهای 5 میکرومولار سلنیوم و 2 میلیمولار سیلیسیوم به ترتیب 42 و 19 درصد میزان آهن را نسبت به شاهد بهطور معنیدار افزایش داده و تیمارهای دیگر تاثیر معنیداری بر این صفت نداشتند (جدول 4).
Figure 7- The effect of selenium and silicon treatments on pigment content in Cucurbita pepo plant. Values are means of three replicates. Means marked with at least one common letter do not have a significant difference from each other at the 5% probability level according to Duncan test.
|
جدول3- تجزیه واریانس اثر محلولپاشی سلنیوم و سیلیسیوم بر محتوای عناصر غذایی کدو آجیلی. Table 3- The analysis of variance for the effect of selenium and silicon foliar application on the mineral content of Cucurbita pepo. |
|||||||||
|
روی Zn |
منگنز Mn |
آهن Fe |
سدیم Na |
منیزیوم Mg |
کلسیم Ca |
پتاسیم K |
درجه آزادی df |
منبع تغییرات S.O.V |
|
|
101.79 |
404.13 |
122.61 |
0.00011 |
0.000012 |
0.0035 |
0.11 |
2 |
تکرار Replication |
|
|
1001.66** |
55.34ns |
2126.38** |
0.0060* |
0.00013** |
0.010* |
0.56** |
5 |
تیمار Treatment |
|
|
122.42 |
138.124 |
134.03 |
0.0014 |
0.000013 |
0.0029 |
0.07 |
10 |
خطا Error |
|
|
17.29 |
11.18 |
7.85 |
12.34 |
0.64 |
4.75 |
9.51 |
- |
ضریب تغییرات C.V |
|
|
*و ** به ترتیب معنیداری در سطح احتمال پنج درصد و یک درصد و ns عدم تفاوت در معنیداری است. ns, *, and ** indicate non-significance and significance at the 5% and 1% probability levels, respectively |
|||||||||
|
جدول 4- مقایسه میانگین اثر محلولپاشی سلنیوم و سیلیسیوم بر میزان عناصر غذایی کدو آجیلی. Table 4- Mean comparison of the selenium and silicon foliar application on the amount of nutrients in Cucurbita pepo. |
||||||||
|
|
میزان آهن Fe (mg/kg) |
میزان روی Zn (mg/kg) |
میزان سدیم Na (%) |
میزان منیزیم Mg (%) |
میزان کلسیم Ca (%) |
میزان پتاسیم K (%) |
Treatments |
تیمارها |
|
|
136.46c |
50.56c |
0.24c |
0.574a |
1.23a |
2.61b |
Control |
شاهد |
|
|
193.73a |
52.54bc |
0.31ab |
0.564b |
1.05b |
2.42b |
5 µM Se |
5 میکرومولار سلنیوم |
|
|
137.69c |
97.14a |
0.30abc |
0.560b |
1.15ab |
3.23a |
10 µM Se |
10میکرومولار سلنیوم |
|
|
122.60c |
57.83bc |
0.33a |
0.574a |
1.09b |
3.15a |
1 mM Si |
1 میلی مولار سیلیسیوم |
|
|
163.52b |
73.37b |
0.35a |
0.574a |
1.15ab |
3.28a |
2 mM Si |
2 میلی مولار سیلیسیوم |
|
|
129.83c |
52.46bc |
0.25bc |
0.578a |
1.12b |
2.31b |
10 µM Se+ 2mM Si |
10 میکرومولار سلنیوم+2 میلی مولار سیلیسیوم |
|
میانگینهایی که در هر ستون دارای حروف مشترک هستند در سطح احتمال 5 درصد اختلاف آماری معنیداری ندارند. Means, in each column, followed by at least one letter in common are not significantly different at the 5% probability level. |
||||||||
برای افزایش کیفیت محصول گیاهان مختلف، تاکنون راهکارهایی مانند استفاده از عناصر غیر ضروری و کودهای حاوی اسیدهای آمینه، افزایش و یا کاهش برخی از عناصر ماکرو ارائه شده است. کاربرد سلنیوم (Se) و سیلیسیوم (Si) در کشاورزی برای چندین دهه مورد پژوهش قرار گرفته است (Jalali et al., 2022). نتایج این پژوهش نشان داد که کاربرد سیلیسیوم و سلنیوم سبب افزایش وزن تر و خشک گیاه کدوی آجیلی شده است. در پژوهشی سیلیسیوم در دوزهای پائین سبب افزایش وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه گندم شد (Karimi & Mohsenzadeh, 2016). همچنین در پژوهش دیگر، محلولپاشی با سیلیسیوم (در دوزهای 15، 30، 60 و 120 میلیگرم در لیتر) سبب افزایش فاکتورهای رشدی شامل ارتفاع بوته، وزن تر و خشک برگ و بوته، تعداد برگ و میوه در بوته، میانگین وزن میوه، طول میوه ، عملکرد و ترکیب شیمیایی خیار شد (Yassen et al. 2017). همچنین افزایش عملکرد در کاهو در پژوهشهای Hajiboland & Keivanfar به اثبات رسیده، که با نتایج به دست آمده از این پژوهش بر روی فاکتورهای رشد مطابقت دارد. در این پژوهش نیز کاربرد تیمارسیلیسیوم و سلنیوم سبب افزایش تعداد میوه در بوته، وزن تر و خشک و عملکرد در کدوی آجیلی شد. همچنین گزارش شده است که کاربرد سلنیوم سبب افزایش معنیدار در وزن خشک بخش رویشی و وزن خشک بذر در کلزا شده است (Hajiboland & Keivanfar, 2012). همچنین کاربرد 5/1 میلیگرم بر لیتر سلنیوم در گیاه کلزا، منجر به افزایش عملکرد دانه، وزن هزار دانه و عملکرد ماده خشک شده و همچنین درصد و عملکرد روغن را در این گیاه افزایش داد، که با نتایج این پژوهش مطابقت دارد (Mohtashami et al., 2020). پژوهشگران بیان داشتند که محلولپاشی سلنیوم احتمالاً توسط بهبود صفات فیزیولوژیکی منجر به بهبود صفات عملکردی میشوند (Hemmati et al., 2019). به علّت آثار مثبت سلنیوم، از جمله دارا بودن خاصیت آنتیاکسیدانی گیاهان از رشد و عملکرد بهتری برخوردار بوده که در نتیجه میزان روغن بالاتری داشته که منجر به افزایش عملکرد در روغن میشود (Hemmati et al., 2019). از سوی دیگر، گزارش شده است سلنیوم یک عنصر ضروری مورد نیاز برای مسیرهای متابولیکی مختلف است و به عنوان یک آنتی اکسیدان در واکنشهای مختلف ردوکس برای تولید ترکیبات اولیه و ثانویه گیاهان از مولکولهای زیستی مانند روغنهای گیاهی عمل میکند (Khalid, 2011). همچنین در پژوهش حاضر، علاوه بر بهبود صفات رشدی، درصد و عملکرد روغن نیز با کاربرد خارجی سلنیوم و سیلیسیوم بهبود یافت که با نتایج پژوهشهای گذشته در این مورد مطابقت دارد (Mohtashami et al., 2020; Shahidi et al., 2023). در پژوهشی Jamshidi Jam et al. گزارش کردند کاربرد سیلیسیوم در غلظتهای 5/1 و 5/2 میلیمولار عملکرد زیستی، عملکرد دانه، درصد روغن، عملکرد روغن و کیفیت روغن را در گیاه آفتابگردان افزایش داده و منجر به بهبود تحمل تنش شوری در این گیاه شد (Jamshidi Jam et al., 2023). همچنین نتایج نشان دادند کاربرد خارجی سیلیسیوم با حفظ یکپارچگی غشاء کلروپلاست و بهبود آسیمیلاسیون خالص دی اکسید کربن منجر به افزایش فعالیت فتوسنتزی و در نتیجه بهبود رشد، عملکرد و کیفیت گیاهان مختلف میشود (Liang et al., 2015). با توجه به این که در بافتهای گیاهی ابتدا کربوهیدراتها تولید و تجمع یافته و سپس به روغن، پروتئین و یا هر ماده دیگری تبدیل میشوند، بنابراین بهبود صفات رشدی و عملکردی منجر به بهبود تولید روغن در گیاه نیز می شود (Baud & Lepiniec, 2010).
نتایج پژوهش حاضر نشان داد که میزان کلروفیل a، b، کلروفیل کل و کاروتنوئید در حضور تیمارهای سیلیسیوم و سلنیوم بیشتر از نمونه شاهد بوده است. تأثیر سیلیسیوم بر افزایش مقدار کلروفیل برگ توسط تأثیر بر فعالیت آنزیم ریبولوز بیفسفات کربوکسیلاز و جلوگیری از تخریب کلروفیل توسط سیلیسیوم است (Rastogi et al., 2021). نتایج نشان دادند افزایش سیلیسیم با حفظ یکپارچگی غشاء کلروپلاست و افزایش اسمیلاتهای خالص دیاکسید کربن منجر به فعالیت فتوسنتزی بیشتر و افزایش غلظت کلروفیل میشود (Liang et al., 2015). کاربرد خارجی سیلیسیوم به صورت نانوذرات اکسید سیلیسیوم تأثیر مثبت و معنیداری بر کلروفیل a، b و کاروتنوئیدهای گیاهان ذرت، لوبیا، زوفا و سیاه دانه دارد (Sharifi-Rad et al., 2018). همچنین گزارش شده است که کاربرد سلنیوم با محافظت از آنزیمهای کلروپلاست و افزایش بیوسنتز رنگدانههای فتوسنتزی سبب بهبود محتوای کلروفیل در گیاهان میشود (Germ et al., 2005; Chen et al., 2022)، که با نتایج پژوهش حاضر مطابقت دارد. سلنیوم در غلظتهای پنج میکرومولار منجر به بهبود شاخصهای رشدی و ریخت شناسی در گیاه فلفل تند شد. همچنین این عنصر، سبب افزایش چشمگیر در محتوای رنگیزههای کلروفیلی موجود در برگ فلفل شد، که در افزایش رشد و عملکرد گیاه تاثیر گذار است (Shekari et al., 2016).
پژوهش حاضر نشان داد که کاربرد تیمارهای سیلیسیوم و سلنیوم موجب افزایش عناصر غذایی سدیم، پتاسیم، روی و آهن در برگ کدوی آجیلی شده است. تغییرات در جذب و تجمع عناصر غذایی در گیاهان با کاربرد سلنیوم میتواند به علّت تغییر در مسیر جذب یا تغییر در ضریب نفوذپذیری غشاهای پلاسما باشد (Narvaez-Ortiz et al., 2018a). نتایج سایر پژوهشگران نشان دادند متناسب با غلظت بهکار رفته، سلنیوم میتواند سبب اثرات سینرژیک یا آنتاگونیستی شود و بر جذب و انتقال عناصر غذایی در گیاهان تأثیر گذارد (Gui et al., 2022). Motakefi et al. گزارش کردند که حضور سلنیوم به شکل سلنات دسترسی گیاه به آهن را بیشتر کرده که در حفظ محتوای کلروفیل مفید است (Motakefi et al. 2021). از طرف دیگر، کاربرد سلنیوم موجب افزایش جذب آهن توسط گیاه فلفل شد که در نتیجه سبب افزایش محتوای کلروفیل در آن شده است (Saffaryazdi et al., 2012). پژوهشهای Pavlovic et al. (2021) نشان دادند کاربرد سلنیوم موجب افزایش جذب پتاسیم میشود. همچنین، افزایش جذب عناصر غذایی شامل پتاسیم، آهن و روی در گیاهان توت فرنگی (Narvaez-Ortiz et al., 2018b) و کاهو (Cheng et al., 2023) با کاربرد خارجی سلنیوم گزارش شده است که با نتایج این پژوهش مطابقت دارد. افزایش جذب پتاسیم و بهبود عملکرد فیزیولوژیکی که به علّت کمبود پتاسیم مختل شده است به عنوان نقش مفید سیلیسیوم در گیاهان دارای کمبود پتاسیم گزارش شده است. همچنین در سویا و برخی محصولات علوفهای (Panicum maximum) مکمل سیلیسیوم منجر به غلظت بالاتر پتاسیم در برگها شد (Buchelt et al., 2020). علاوه بر این، سیلیسیوم پراکسیداسیون لیپیدی غشایی و تنش اکسیداتیو ناشی از کمبود پتاسیم را با تعدیل آنزیمهای آنتیاکسیدانی کاهش داد (Chen et al., 2016). Hernández-Apaolaza et al. (2020) نشان دادند افزودنSi(OH)4 به گیاهان خیار فاقد آهن میتواند فراهمی زیستی آهن را توسط تشکیل کمپلکس Fe-Si و حفظ پتانسیل اکسیداسیون و کاهش در هر دو سیال آپوپلاستیک ریشه و آوند چوبی افزایش دهد، در نتیجه مسیر انتقال آهن در ریشه به ساقه را تسهیل میکند. همچنین پژوهشهای متعدد حاکی از تعامل بین سیلیسیوم و روی در گیاهان تحت هر دو شرایط کمبود و بیش از حد روی است (Stevic et al., 2016). در پژوهش دیگر، سیلیسیوم منجر به افزایش زیست توده اندام هوایی و عملکرد دانه در شرایط کمبود روی شد که با افزایش غلظت روی در اندام هوایی همراه بود (Mehrabanjouani et al., 2015). Ma et al. (2022) پیشنهاد کردند که تیمار سیلیسیوم سبب افزایش تجمع روی در آپوپلاست ریشه و همچنین حرکت آن به سمت شاخسارهها میشود.
کاهش تجمع کلسیم در پاسخ به کاربرد سیلیسیوم را میتوان به تعرق کاهش یافته ناشی از رسوب آن در برگها و کاهش جذب کلسیم به علّت سیلیس زیستی ساختار ریشه نسبت داد (Fleck et al., 2015). da Silva et al. (2021)، مشابه با نتایج پژوهش حاضر،کاهش کمبود کلسیم با واسطه سیلیسیوم در کلم (Brassica oleracea var. capitate) رشد یافته در کشت هیدوپونیک را گزارش کردند. در کلم با کلسیم کافی، افزودن سیلیسیوم سبب کاهش تجمع کلسیم در اندامهای هوایی شد و آن را در ریشه افزایش داد. از سوی دیگر، در کلم با کمبود کلسیم، افزودن سیلیسیوم سبب افزایش تجمع کلسیم در اندامهای هوایی شد، اما تأثیری بر تجمع آن در ریشه نداشت. پژوهش Hosseini et al. (2019) نشان داد که عرضه سیلیسیوم هیچ تأثیری بر جذب و یا انتقال منیزیم در گیاهان ذرت ندارد، که با نتایج به دست آمده از این پژوهش مطابقت دارد. همچنین به طور مشابه با نتایج پژوهش حاضر،کاربرد خارجی سلنیوم سبب کاهش غلظت عنصر منیزیم در گیاهان گوجه فرنگی (Narvaez-Ortiz et al., 2018a) و کاهو (Smoleń et al., 2014) شده است. تغییر در غلظت مواد معدنی مشاهده شده در پژوهش حاضر احتمالاً به علّت پدیده اکسایش-کاهش در غشای سلولی و در نهایت در فرآیندهای انتقال و متابولیسم سلولی بوده است (Narvaez-Ortiz et al., 2018b).
نتیجه گیری کلی
به طور کلی نتایج این پژوهش نشان دادند استفاده از تیمارهای سیلیسیوم (1 و 2 میلیمولار) و سلنیوم (5 و 10 میکرومولار) سبب بهبود فاکتورهای رشدی و عملکرد کدوی آجیلی در شرایط مزرعه شد. علاوه بر این استفاده از این تیمارها سبب افزایش معنیدار در محتوای رنگیزههای گیاهی کلروفیل و کاروتنوئید موجود در برگ شد که میتواند در رشد و عملکرد تأثیر داشته باشد. همچنین تیمارهای سیلیسیوم و سلنیوم سبب افزایش چشمگیر عناصر غذایی نظیر آهن، روی، پتاسیم و سدیم شده است. بنابراین استفاده از تیمار سیلیسیوم (بهویژه غلظت 2 میلیمولار) و سلنیوم (بهویژه غلظت 5 میکرومولار) برای بهبود فاکتورهای رشدی و عملکرد کدوی آجیلی در شرایط مزرعه توصیه میشود.
Abdalla, K. A., Ibrahim, M. F., & Metwally, A. A. (2024). Impacts of cobalt, selenium and silicon biofortification on the growth, productivity and nutritional value of lettuce. Egyptian Journal of Horticulture, 51(1), 71-86. https://doi.org/10.21608/ejoh.2023.231176.1261
Al-Ghamdi, S., Hong, Y. K., Qu, Z., & Sablani, S. S. (2020). State diagram, water sorption isotherms and color stability of pumpkin (Cucurbita pepo L.). Journal of Food Engineering, 273, 109820. http://dx.doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2019.109820
Alsamadany, H., Alharby, H. F., Al-Zahrani, H. S., Kuşvuran, A., Kuşvuran, S., & Rady, M. M. (2023). Selenium fortification stimulates antioxidant-and enzyme gene expression-related defense mechanisms in response to saline stress in Cucurbita pepo. Scientia Horticulturae, 312, 111886. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2023.111886
Arif, Y., Singh, P., Bajguz, A., Alam, P., & Hayat, S. (2021). Silicon mediated abiotic stress tolerance in plants using physio-biochemical, omic approach and cross-talk with phytohormones. Plant Physiology and Biochemistry, 166, 278-289. https://doi.org/10.1016/j.plaphy.2021.06.002
Azizi, I., Esmaielpour, B., & Fatemi, H. (2020). Effect of foliar application of selenium on morphological and physiological indices of savory (Satureja hortensis) under cadmium stress. Food Science and Nutrition, 8(12), 6539-6549. https://doi.org/10.1002/fsn3.1943
Baud, S., & Lepiniec, L. (2010). Physiological and developmental regulation of seed oil production. Progress in Lipid Research, 49(3), 235-249. https://doi.org/10.1016/j.plipres.2010.01.001
Bu, R., Zhang, H., Zhang, S., Wang, L., Peng, C., Zhao, X., & Xie, J. (2024). Silicon alleviates autotoxicity by regulating membrane lipid peroxidation and improving photosynthetic efficiency in cucumber seedlings (Cucumis sativus L.). Scientia Horticulturae, 325, 112692. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2023.112692
Buchelt, A. C., Teixeira, G. C. M., Oliveira, K. S., Rocha, A. M. S., de Mello Prado, R., & Caione, G. (2020). Silicon contribution via nutrient solution in forage plants to mitigate nitrogen, potassium, calcium, magnesium, and sulfur deficiency. Journal of Soil Science and Plant Nutrition, 20, 1532-1548. https://doi.org/10.1007/s42729-020-00245-7
Chen, D., Cao, B., Qi, L., Yin, L., Wang, S., & Deng, X. (2016). Silicon-moderated K-deficiency-induced leaf chlorosis by decreasing putrescine accumulation in sorghum. Annals of Botany, 118(2), 305-315. https://doi.org/10.1093/aob/mcw111
Cheng, B., Wang, C., Yue, L., Chen, F., Cao, X., Lan, Q., & Wang, Z. (2023). Selenium nanomaterials improve the quality of lettuce (Lactuca sativa L.) by modulating root growth, nutrient availability, and photosynthesis. NanoImpact, 29, 100449. https://doi.org/10.1016/j.impact.2022.100449
Coskun, D., Deshmukh, R., Sonah, H., Menzies, J. G., Reynolds, O., Ma, J. F., & Bélanger, R. R. (2019). The controversies of silicon's role in plant biology. New Phytologist, 221(1), 67-85. https://doi.org/10.1111/nph.15343
da Silva, D. L., de Mello Prado, R., Tenesaca, L. F. L., da Silva, J. L. F., & Mattiuz, B. H. (2021). Silicon attenuates calcium deficiency by increasing ascorbic acid content, growth and quality of cabbage leaves. Scientific Reports, 11(1), 1770. https://doi.org/10.1038/s41598-020-80934-6
Fleck, A. T., Schulze, S., Hinrichs, M., Specht, A., Wabmann, F., Schreiber, L., & Schenk, M. K. (2015). Silicon promotes exodermal Casparian band formation in Si-accumulating and Si-excluding species by forming phenol complexes. Plos One, 10(9), e0138555. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0138555
Germ, M., Kreft, I., & Osvald, J. (2005). Influence of UV-B exclusion and selenium treatment on photochemical efficiency of photosystem II, yield and respiratory potential in pumpkins (Cucurbita pepo L.). Plant Physiology and Biochemistry, 43(5), 445-448. https://doi.org/10.1016/j.plaphy.2005.03.004
Gui, J. Y., Rao, S., Huang, X., Liu, X., Cheng, S., & Xu, F. (2022). Interaction between selenium and essential micronutrient elements in plants: A systematic review. Science of the Total Environment, 853, 158673. https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2022.158673
Guo, Q., Ye, J., Zeng, J., Chen, L., Korpelainen, H., & Li, C. (2023). Selenium species transforming along soil–plant continuum and their beneficial roles for horticultural crops. Horticulture Research, 10(2), 270. https://doi.org/10.1093/hr/uhac270
Hajiboland, R., & Keivanfar, N. (2012). Selenium supplementation stimulates vegetative and reproductive growth in canola (Brassica napus L.) plants. Acta Agriculturae Slovenica, 99(1), 13-19. https://doi.org/10.14720/aas.2012.99.1.14515
Hemmati, M., Delkhosh, B., & Noor, M. G. (2019). Effect of sodium selenate spraying on seed selenium content and some physiological indices of rapeseed genotypes (Brassica napus L.). Crop Physiology Journal, 11(43), 69-74. https://cpj.ahvaz.iau.ir/article-1-1214-fa.html [In Persian]
Hernández-Apaolaza, L., Escribano, L., Zamarreño, Á. M., García-Mina, J. M., Cano, C., & Carrasco-Gil, S. (2020). Root silicon addition induces Fe deficiency in Cucumber plants, but facilitates their recovery after Fe resupply. A comparison with si foliar sprays. Frontiers in Plant Science, 11, 580552. https://doi.org/10.3389/fpls.2020.580552
Hosseini, S. A., Naseri Rad, S., Ali, N., & Yvin, J. C. (2019). The ameliorative effect of silicon on maize plants grown in Mg-deficient conditions. International Journal of Molecular Sciences, 20(4), 969. https://doi.org/10.3390/ijms20040969
Hu, W., Su, Y., Yang, R., Xie, Z., & Gong, H. (2023). Effect of foliar application of silicon and selenium on the growth, yield and fruit quality of tomato in the field. Horticulturae, 9(10), 1126. https://doi.org/10.3390/horticulturae9101126
Hu, W., Su, Y., Zhou, J., Zhu, H., Guo, J., Huo, H., & Gong, H. (2022). Foliar application of silicon and selenium improves the growth, yield and quality characteristics of Cucumber in field conditions. Scientia Horticulturae, 294, 110776. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2021.110776
Jalali, P., Roosta, H. R., Khodadadi, M., Torkashvand, A. M., & Jahromi, M. G. (2022). Effects of brown seaweed extract, silicon, and selenium on fruit quality and yield of tomato under different substrates. Plos one, 17(12), e0277923. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0277923
Jamshidi Jam, B., Shekari, F., Andalibi, B., Fotovat, R., Jafarian, V., & Dolatabadian, A. (2023). The effects of salicylic acid and silicon on safflower seed yield, oil content, and fatty acids composition under salinity stress. Silicon, 15(9), 4081-4094. https://doi.org/10.1007/s12633-023-02308-7
Karimi, J., & Mohsenzadeh, S. (2016). Effects of silicon oxide nanoparticles on growth and physiology of wheat seedlings. Russian Journal of Plant Physiology, 63, 119-123. https://doi.org/10.1134/S1021443716010106
Khalid, K. A. (2011). Evaluation of Salvia officinalis L. essential oil under selenium treatments. Journal of Essential Oil Research, 23(6), 57-60. https://doi.org/10.1080/10412905.2011.9712283
Kumaraswamy, R. V., Saharan, V., Kumari, S., Choudhary, R. C., Pal, A., Sharma, S. S., & Biswas, P. (2021). Chitosan-silicon nanofertilizer to enhance plant growth and yield in maize (Zea mays L.). Plant Physiology and Biochemistry, 159, 53-66. https://doi.org/10.1016/j.plaphy.2020.11.054
Labidi, O., Vives‐Peris, V., Gómez‐Cadenas, A., Pérez‐Clemente, R. M., & Sleimi, N. (2021). Assessing of growth, antioxidant enzymes, and phytohormone regulation in Cucurbita pepo under cadmium stress. Food Science and Nutrition, 9(4), 2021-2031. https://doi.org/10.1002/fsn3.2169
Liang, Y., Nikolic, M., Bélanger, R., Gong, H., & Song, A. (2015). Effect of silicon on crop growth, yield and quality. In Silicon in Agriculture. Springer. https://doi.org/10.1007/978-94-017-9978-2_11
Ma, L., Wang, Q., Zheng, Y., Guo, J., Yuan, S., Fu, A., & Xu, Y. (2022). Cucurbitaceae genome evolution, gene function, and molecular breeding. Horticulture Research, 9, 057. https://doi.org/10.1093/hr/uhab057
Mehrabanjoubani, P., Abdolzadeh, A., Sadeghipour, H. R., & Aghdasi, M. (2015). Impacts of silicon nutrition on growth and nutrient status of rice plants grown under varying zinc regimes. Theoretical and Experimental Plant Physiology, 27(1), 19-29. https://doi.org/10.1007/s40626-014-0028-9
Mohtashami, R., Dehnavi, M. M., Balouchi, H., & Faraji, H. (2020). Improving yield, oil content and water productivity of dryland canola by supplementary irrigation and selenium spraying. Agricultural Water Management, 232, 106046. https://doi.org/10.1016/j.agwat.2020.106046
Motakefi, M., Sirousmehr, A., & Mohsen Mousavi Nik, M. (2021). Effect of organic growth stimulator on yield, yield components, oil percentage, and some physiological indices of safflower under drought stress condition. Journal of Crops Improvement, 23(3), 548-535. https://doi.org/10.22059/jci.2021.300601.2378 [In Persian]
Narváez-Ortiz, W. A., Becvort-Azcurra, A. A., Fuentes-Lara, L. O., Benavides-Mendoza, A., Valenzuela-García, J. R., & González-Fuentes, J. A. (2018a). Mineral composition and antioxidant status of tomato with application of selenium. Agronomy, 8(9), 185. https://doi.org/10.3390/agronomy8090185
Narvaez-Ortiz, W. A., Martínez-Hernández, M., Fuentes-Lara, L. O., Benavides-Mendoza, A., Rodolfo Valenzuela-Garcia, J., & González-Fuentes, J. A. (2018b). Effect of selenium application on mineral macro-and micronutrients and antioxidant status in strawberries. Journal of Applied Botany and Food Quality, 91, 321-331. http://dx.doi.org/10.5073/JABFQ.2018.091.041
Oke, A. M., Adelakun, A. O., Akintelu, S. A., Soetan, E. A., Oyebamiji, A. K., & Ewemoje, T. A. (2022). Inhibition of angiotensin converting enzyme by phytochemicals in Cucurbita pepo L.: In silico Approach. Pharmacological Research-Modern Chinese Medicine, 4, 100142. https://doi.org/10.1016/j.prmcm.2022.100142
Pavlovic, J., Kostic, L., Bosnic, P., Kirkby, E. A., & Nikolic, M. (2021). Interactions of silicon with essential and beneficial elements in plants. Frontiers in Plant Science, 12, 697592. https://doi.org/10.3389/fpls.2021.697592
Peng, M., Lu, D., Liu, J., Jiang, B., & Chen, J. (2021). Effect of roasting on the antioxidant activity, phenolic composition, and nutritional quality of pumpkin (Cucurbita pepo L.) seeds. Frontiers in Nutrition, 8, 647354. https://doi.org/10.3389/fnut.2021.647354
Porra, R. J. (2002). The chequered history of the development and use of simultaneous equations for the accurate determination of chlorophylls a and b. Photosynthesis Research, 73(1), 149-156. https://doi.org/10.1023/A:1020470224740
Rastogi, A., Yadav, S., Hussain, S., Kataria, S., Hajihashemi, S., Kumari, P., & Brestic, M. (2021). Does silicon really matter for the photosynthetic machinery in plants. Plant Physiology and Biochemistry, 169, 40-48. https://doi.org/10.1016/j.plaphy.2021.11.004
Saffaryazdi, A., Lahouti, M., Ganjeali, A., & Bayat, H. (2012). Impact of selenium supplementation on growth and selenium accumulation on spinach (Spinacia oleracea L.) plants. Notulae Scientia Biologicae, 4(4), 95-100. https://doi.org/10.15835/nsb448029
Shahidi, H. S., Sajedi, N. A., & Dehghanzadeh, H. (2023). Effect of selenium application on yield, yield components and oil percentage of two safflower (Carthamus tictorius L.) cultivars under water deficit irrigation conditions. Journal of Agricultural Science and Sustainable Production, 33(2), 105-116. https://doi.org/10.22034/saps.2022.51483.2871 [In Persian]
Sharifi-Rad, J., Sharifi-Rad, M., & Teixeira da Silva, J. A. (2018). Morphological, physiological and biochemical responses of crops (Zea mays L., Phaseolus vulgaris L.), medicinal plants (Hyssopus officinalis L., Nigella sativa L.), and weeds (Amaranthus retroflexus L., Taraxacum officinale F.H Wigg) exposed to SiO 2 nanoparticles. Journal of Agriculture and Technology, 18(4), 1027-1040. https://jast.modares.ac.ir/article-23-12014-en.html
Shekari, L., Kamelmanesh, M. M., Mozafarian, M., & Sadeghi, F. (2016). Beneficial effects of selenium on some morphological and physiological trait of hot pepper (Capsicum anuum). Journal of Horticultural Science, 29(4), 594-600. https://doi.org/10.22067/jhorts4.v29i4.32110 [In Persian]
Smoleń, S., Kowalska, I., & Sady, W. (2014). Assessment of biofortification with iodine and selenium of lettuce cultivated in the NFT hydroponic system. Scientia Horticulturae, 166, 9-16. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2013.11.011
Stevic, N., Korac, J., Pavlovic, J., & Nikolic, M. (2016). Binding of transition metals to monosilicic acid in aqueous and xylem (Cucumis sativus L.) solutions: a low-T electron paramagnetic resonance study. Biometals, 29, 945-951. https://doi.org/10.1007/s10534-016-9966-9
Sun, S., Wang, L., Mushtaq, N., Zhang, T., Li, Y., Wang, J., & Zhu, L. (2024). Exploring the effects of selenite treatment on pumpkin (Cucurbita moschata) seedlings by physiology and transcriptome analysis. Plant Cell Reports, 1. https://doi.org/10.21203/rs.3.rs-4189277/v1
Trejo-Téllez, L. I., García-Jiménez, A., Escobar-Sepúlveda, H. F., Ramírez-Olvera, S. M., Bello-Bello, J. J., & Gómez-Merino, F. C. (2020). Silicon induces hormetic dose-response effects on growth and concentrations of chlorophylls, amino acids and sugars in pepper plants during the early developmental stage. Plant Biology, 8, e9224. https://doi.org/10.7717/peerj.9224
Wadas, W. (2021). Potato (Solanum tuberosum L.) growth in response to foliar silicon application. Agronomy, 11(12), 2423. https://doi.org/10.3390/agronomy11122423
Yassen, A., Abdallah, E., Gaballah, M., & Zaghloul, S. (2017). Role of silicon dioxide nano fertilizer in mitigating salt stress on growth, yield and chemical composition of cucumber (Cucumis sativus L.). International Journal of Agricultural Research, 22, 130-135. https://doi.org/10.3923/ijar.2017.130.135