ارزیابی تغییرات فعالیت آنزیم‌های ضد اکسیدانی در گیاهچه‌های زعفران تحت تنش کادمیوم

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

2 گروه زیست شناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

چکیده

غلبه گیاهان در محیط رویش نسبت به تنش­های فلزات سنگین، توسط راه­کارهای دفاعی متعددی انجام می­شود. در این راستا محتوای پرولین، فعالیت آنزیم­های ضد­اکسیدان و ترکیبات فنلی در بنه زعفران تحت تنش کادمیوم در غلظت­های مختلف بررسی شد. بنه­های زعفران در غلظت­های مختلف 0، 25/0، 5/0، 1، 2، 5، 10 و 20 میلی­مولار کادمیوم، کشت و عصاره­گیری از بنه­ها در روزهای 0، 5، 10، 20 و 30 پس از کشت انجام شد و فعالیت آنزیم­های ضداکسیدان، میزان پرولین و محتوای فنلی اندازه­گیری شد. آنالیز داده­ها در سطح ( 05/0P≤) با نرم­افزار SPSS انجام شد. نتایج نشان دادند فعالیت سوپر اکسید دیسموتاز (SOD)، آسکوربات­پراکسیداز (APX)، کاتالاز (CAT)، پلی­فنل­اکسیداز (PPO)، گایاکل­پراکسیداز(GPX)  و فنیل­آلانین­آمونیالیاز(PAL) ، محتوای پرولین و فنلی در نتیجه تیمار با کادمیوم به­طور معنی­داری افزایش یافت. پاسخ فعالیت PPO، CAT، APX، PAL و GPX به سطوح مختلف کادمیوم از یک تابع دو تکه­ای تبعیت نمود، درحالی­که پاسخ تجمع ترکیبات فنلی از تابع رگرسیون خطی و پاسخ SOD و تجمع پرولین به ‌صورت تابع نمائی مسطح بود. بیشینه فعالیت آنزیم­های PPO، CAT، APX، PAL در بنه­های 30 روز تحت تنش 10 میلی­مولار کادمیوم به دست آمد. حداکثر فعالیت آنزیم SOD و تجمع پرولین بر اساس تابع نمائی مسطح در بنه­های 30 روز در معرض تنش مشاهده شد و با افزایش غلظت کادمیوم در محیط، تجمع ترکیبات فنلی نیز با شیب­های معنی­دار و البته متفاوت به تناسب زمان­های مختلف افزایش یافت. با توجه به نتایج، تغییرات فعالیت آنزیم­ها در طول رشد، نشان­دهنده وجود راه‌کارهای تنظیمی آنزیمی در زعفران در برابر تنش کادمیوم است. از آنجایی­که غلظت­های زیاد کادمیوم با تولید ترکیبات سمی ROS همراه است، بنابراین گیاه زعفران تولید هرچه بیشتر آنزیم­های ضداکسیدانی را در جهت حذف رادیکال­های تخریب­گر و مقابله با آن در پیش می­گیرد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Evaluation of activity changes of antioxidant enzymes in saffron seedlings under cadmium stress

نویسندگان [English]

  • Nabi Khaliliaqdam 1
  • Shahriar Saeidian 2
  • Zahra Baghaeifar 2
  • Tahmineh Taheri 2
1 1Department of Agriculture, Payame Noor University, Tehran, Iran
2 Department of Basic Science, Payame Noor University, Tehran, Iran
چکیده [English]

Plants employ various defensive strategies to cope with heavy metal stress in their growing environment. In this study, proline content, antioxidant enzyme activities, and phenolic compound levels were analyzed in saffron corms exposed to varying concentrations of cadmium stress. Saffron corms were cultivated under cadmium stress at concentrations of 0, 0.25, 0.5, 1, 2, 5, 10, and 20 mM, and samples were collected on days 0, 5, 10, 20, and 30 after cultivation. Antioxidant enzyme activities, proline levels, and phenolic content were measured. Statistical analysis was performed at a significance level of P < 0.05 using SPSS software. The results revealed significant increases in the activities of superoxide dismutase (SOD), ascorbate peroxidase (APX), catalase (CAT), polyphenol oxidase (PPO), guaiacol peroxidase (GPX), phenylalanine ammonia-lyase (PAL), as well as in proline content and phenolic compound accumulation, in response to cadmium treatments. The activity responses of PPO, CAT, APX, PAL, and GPX enzymes followed a biphasic pattern, while phenolic compound accumulation exhibited a linear regression trend. In contrast, the activities of SOD and proline accumulation conformed to a flattened exponential function. Maximum activities of PPO, CAT, APX, and PAL enzymes were observed at a cadmium concentration of 10 mM in corms harvested after 30 days of stress exposure. Similarly, the highest SOD activity and proline accumulation were recorded in 30-day-old corms, with phenolic compound accumulation significantly increasing with higher cadmium concentrations, albeit with varying rates depending on the duration of exposure. The observed changes in enzyme activities during growth suggest activating regulatory mechanisms in saffron to mitigate cadmium stress. The antioxidant roles of enzymes, proline, and phenolic compounds are critical in Safran’s response to cadmium-induced stress. Given that high cadmium levels induce the production of reactive oxygen species (ROS), the saffron plant enhances the synthesis of antioxidant enzymes to neutralize destructive radicals effectively.
Introduction
Plants frequently encounter various environmental stresses throughout their lifecycle, with heavy metal stress being among the most significant. Environmental contamination by heavy metals adversely affects plant growth, leading to reduced crop quality and posing serious risks to human health and the well-being of other organisms. To counteract heavy metal stress, plants employ diverse defensive mechanisms. In this context, the proline content, antioxidant enzyme activities, and phenolic compound levels were examined in saffron corms exposed to different concentrations of cadmium stress.
Material and Methods
In this research, saffron corms were dropped in a 2% benomyl solution after removing the top shell and the decayed corms to prevent fungal activity. Cultivation of saffron corms was carried out in the liquid culture medium with 4 saffron corms in each pot. The corms were classified into 7 groups. The growth of corms was done at room temperature of 20 to 25 ℃ and conditions of 16 hours of light and 8 hours of darkness. Growing corms were extracted at time intervals of 0, 5, 10, 20, and 30 days after growth. Saffron corms were treated at different concentrations of 0, 0.25, 0.5, 1, 2, 5, 10, and 20 mM cadmium, so extraction of corms was done on days 0, 5, 10, 20, and 30 days after cultivation, and the activity of antioxidant enzymes, proline content, and phenolic content was measured. Data analysis was done at the level of P < 0.05 with the help of SPSS software.
Results and Discussion
The sensitivity of GPX to cadmium concentration is higher than PPO, So, the lowest activity was observed in the absence of cadmium. Contrary to GPX and PPO, the response of SOD in the presence of cadmium followed a flat exponential function. By increasing the placement of corms in the presence of cadmium, the increase of activity has also been obtained in different slopes. The maximum activity of PPO, CAT, APX, and PAL was obtained in 30-day-old corms under 10 mM cadmium stress. The maximum SOD activity and proline accumulation based on the flat exponential function was observed in the 30-day corms exposed to stress, and the accumulation of phenolic compounds also increased with significant and different slopes at different times. PPO oxidizes phenolic compounds to quinones and as a result, reduces them in various parts of plants under stress. With increasing of cadmium, the activity of SOD increased. So, SOD destroys the destructive effects of cadmium by breaking radicals into H2O2. Regulating the level of ROS by SOD is an important protection path against oxidative stress because O2- is a precursor for more toxic or destructive derivatives such as nitrite peroxide or HO-. The activity of catalase increased under cadmium stress, which is due to the protective role of the enzyme in controlling H2O2, O2- and a complementarity role with SOD. Increasing PAL activity is a cellular solution to moderate the resulting stresses in the plant, by trapping oxygen radicals through phenolic compounds.
ConclusionThe results indicate that changes in enzyme activity during growth reflect the activation of regulatory mechanisms in saffron to cope with cadmium stress. In response, the plant increases the production of antioxidant enzymes to neutralize harmful radicals and mitigate their effects. Consequently, the antioxidant defense provided by enzymes and the production of proline and phenolic compounds, play a crucial role in saffron's ability to withstand cadmium-induced stress.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Antioxidant
  • Cadmium
  • Saffron
  • Oxidase
  • Proline

مقدمه

مقدمه گیاهان همواره با انواع مختلفی از تنش­هاى محیطى در طول زندگی خود روبرو هستند که در این میان تنش فلزات سنگین از برجسته­ترین آن­ها محسوب می­شود. فلزات سنگین به عنوان مضرترین آلوده­کننده­های محیطی، در رسوبات خاکی سطح زمین به وفور دیده می­شوند ( Bafeel et al., 2010). آلودگی محیط رشد گیاهان تحت تاثیر فلزات سنگین متنوع محیطی با کـاهش کیفیت محصول همراه بوده و سلامتی افراد جامعه و موجودات زنده را نیز با خطر مواجه می­سازد (Hou et al., 2007; María et al., 2005). با وجود نیکل، مس و روی به عنوان عناصر حیاتی در ساختار رنگیزه­ها و آنزیم­ها، غلظت­های فراتر از نیاز فیزیولوژیکی این عناصر برای گیاهان سمی محسوب می­شود. کادمیوم و سرب به عنوان عناصر غیرضروری در غلظت­های پائین قابلیت تخریب گیاهان به لحاظ فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی را دارند. بر همین اساس فلزات سنگین جز عوامل اصلی تنش­زای گیاهان به شمار می­آیند (Damien et al., 2006). فلزات سنگین با کاهش عملکرد اجزای مختلفی از جمله غشای تیلاکوئید در کلروپلاست، لیپیدها و پروتئین­ها، رشد گیاه را محدود می­کنند. در میان تمام فلزات سنگین، اهمیت کادمیوم به علّت نقش آن در آلودگی زنجیره غذایی و نیز جذب راحت آن توسط سلول­‌های گونه­های مختلف گیاهی است، به طوری که پس از حل­شدن در آب با انتقال فعال وارد غشای نیمه تراوا سلول­های ریشه می­شوند (Mahmoudi et al., 2023). کادمیوم به کار گرفته شده در صنایع تولید لاستیک­سازی، ساخت رنگ، تولید باطری و نیز در کودهای کشاورزی می­تواند با مواد خوراکی و تنفس وارد بدن شده و با دخالت در متابولیسم، شخص را با عوارض کم خونی، استخوانی، کبدی و کلیوی درگیر نماید (Salvato et al, 2003; Vassilev et al., 1998; John et al., 2008).کادمیوم دارای تمایل بالا با گروه­های عملکردی مهم و مختلف از جمله سولفیدریل، هیدروکسیل و لیگاندهای نیتروژن­دار، آنـزیم­های مهم متابولیسم را تغییر و غیرفعال نموده و منجر به ایجاد اختلال در فتوسنتز، تنفس و مسیرهای متابولیسمی در گیاه می­شود (Torres et al., 2000). تنش فلزات سنگین با تأثیر منفی بر ساختار پروتئین‌ها و فعالیت آنزیم‌ها بر واکنش‌های جایگزینی یون‌های فلزی ضروری با مولکول‌های زیستی تاثیرگذار است که نتیجه آن اختلال در یکپارچگی غشاءها و نیز تغییر در واکنش‌های متابولیکی اساسی، از جمله هموستاز، تنفس و فتوسنتز است (Karimi et al., 2024). مقادیر بالای کادمیوم به علّت ایجاد اختلالات متابولیسمی، تولید انواع اکسیژن فعال را در سلول افزایش داده و منجر به وقوع تنش اکسیداتیو در گیاه می­شود (Goncalvez et al., 2007; Iannelli et al., 2002). اکسیژن فعال با حمله به ترکیبات حیاتی یاخته مانند اسیدهای چرب غیراشباع، پروتئین­ها و اسیدهای نوکلئیک منجر به تغییر ویژگی­های حیاتی از جمله سیالیت غشاء، انتقال یونی، فعالیت آنزیمی و سنتز پروتئین­ها شده و با تخریب هسته­ای، میتوکندریایی، در نهایت مرگ یاخته یعنی آپوپتوز را ایجاد خواهد کرد (Zhang et al., 2003). رادیکال­ها با تغییر ماهیت پیوندهای دوگانه اسیدهای چرب غیراشباع، سبب تحریک واکنش­های زنجیره پراکسیداسیون شده که منجر به تخریب اسیدهای چرب و به عبارتی پراکسیداسیون لیپیدها و تخریب اکسیداتیو پروتئین­ها در جایگاه ویژه­ای از آمینواسیدها در پروتئین می­شوند (Gomez et al., 2004; Shah et al., 2001). برای مقابلـه بـا تنش اکسیداتیو، سیستم حفاظتی ضد­اکسیدانی بـا راندمان بالا در گیاهان وجود دارد که در برگیرنده آنزیم­های ضداکسیدانی مانند کاتالاز (CAT)، سوپر اکسید دیسموتاز (SOD)، آسکوربات پراکسیداز (APX)، فنل پراُکسیداز (POX) و گایاکل پراکسیداز (GPX) و نیـز سیستم ضداکسیدان غیرآنزیمی شامل آسکوربات، آلفاتوکوفرول، کاروتنوئیدها، ترکیبات فنلی، پرولین و گلوتاتیون است که قادرند رادیکال­های آزاد را از بین برده و یا بی اثر کنند (Shahid et al., 2014, Grill et al, 1985). ترکیبات فنلی با ویژگی­ ضداکسیدانی با جمع­آوری و احیای گونه­های فعال اکسیژن از اکسیداسیون مولکول­های زیستی یاخته ممانعت نموده و از بروز تنش اکسیداتیو در یاخته­های گیاه جلوگیری می­کند (Myung Min et al., 2009; Iannelli et al., 2002). آنزیم فنیل­آلانین آمونیالیاز (PAL)، به عنوان آغازگر مسیر فنیل پروپانوئید، فنیل­آلانین را با دآمیناسیون به ترانس­سینامیک اسید تبدیل کرده که این آنزیم نقش کلیدی در ایجاد ترکیبات فنلی و به کارگیری سازوکار­ دفاعی غیرآنزیمی به عنوان یک نشانگر بیوشیمیایی دفاعی گیاه در مقابل تنش­های محیطی بر عهده دارد. در این پژوهش جهت بررسی عملکرد سامانه حفاظتی ضداکسیدانی آنزیمی و غیرآنزیمی گیاه زعفران در مواجه با سمیت کادمیوم، محتوای پرولین، میـزان فعالیت آنزیم­های CAT،SOD ، PPO، GPX، APX و PALو نیز ترکیبات فنلی در گیاهچه­های زعفران مورد بررسی قرار گرفت.

مواد و روش­ها

پژوهش حاضر در آزمایشگاه تحقیقاتی دانشگاه پیام نور استان کردستان (مرکز سقز) انجام شد. در این پژوهش ، بنه­های زعفران از سایت دهکده گشتا خریداری شده و پس از برداشتن پوشش فیبری، بنه­های 3 تا 6 گرمی جمع‌آوری و برای کشت مورد استفاده قرار گرفتند. بـه این منظور بنه‌های زعفران در خرداد ماه تهیه شده و پس از جدا کردن پوسته رویی و بنه­های تحلیل رفته، در محلول بنومیل 2 درصد برای جلوگیری از فعالیت قارچی ضدعفونی شدند. کشت بنه­ها در محیط کشت مایع به تعداد 4 بنه زعفران در هر گلدان انجام شد، طوری که با افزودن 50 میلی لیتر آب مقطر، تنها بخش پایه بنه در زیر سطح آب قرار گرفت. بنه­ها در 7 گروه طبقه­بندی شدند. گروه اول به عنوان شاهد تنها در حضور آب مقطر رشد کردند. گروه دوم در معرض کلرید کادمیوم 25/0 میلی­مولار، گروه سوم، چهارم، پنجم، ششم و هفتم به ترتیب در حضور کلرید کادمیوم 5/0، 1، 2، 5 و 10 میلی­مولار رشد کردند. رشد بنه­ها در دمای اتاق 20 تا 25 درجه سانتی­گراد و شرایط 16 ساعت نور و 8 ساعت تـاریکی انجام شد. عصاره­گیری از بنه­های در حال رشد در فواصل زمانی 0، 5، 10، 20 و 30 روز پس از رشد صورت گرفت. برای تهیه عصاره از بنه­های در حال رشد، بنه­ها را در روزهای مختلف و مشخص از رشد یعنی روزهای 0، 5، 10، 20 و 30 روز به طور جداگانه پس از خارج کردن از محیط رشد با آب مقطر شسته و در حضور بافر فسفات 1/0 مولار با 7= pH و محلول 02/0 فنیل متان سولفونیل فلوراید به عنوان مهارکننده پروتئازی هموژنیزه شد. مخلوط هموژنیزه به مدت 10 دقیقه با دور g3000 سانتریفیوژ شد. رسوب بالایی به مدت نیم ساعت در g15000 سانتریفیوژ شد و محلول شفاف بالایی به عنوان عصاره خام و انجام سنجش­های بعدی یعنی اندازه‌گیری فعالیت آنزیم­های CAT، SOD، APX، GPX، PAL و PPO مورد استفاده قرار گرفت. جهت اندازه­گیری کمی پـروتئین نمونه­ها از روش Bradford (1976) استفاده شد. اساس روش برادفورد بر اتصال کوماسی ‌برلیانت‌ بلو‌ G250 به پروتئین در محیط اسیدی و خواندن جذب نمونه­ها در طـول مـوج 595 نانومتر با دستگاه اسپکتروفتومتر (مـدلJenway  سـاخت کشور انگلستان) انجام شد. غلظت پـروتئین بـا منحنی استاندارد آلبومین گاوی محاسبه و بر حسب میلی­گرم بـرگرم محاسبه شد. میزان جذب نوری در 595 نانومتر با غلظت پروتئین نسبت مستقیم دارد.

سنجش فعالیت آنزیم ها

 آنزیم پراکسیداز: فعالیت آنزیم با روش  Polle و همکاران (1997) اندازه­گیری شد. مخلوط واکنش حاوی2400 میکرولیتر بافر فسفات پتاسیم 100 میلی­مولار، 100 میکرولیتر گایاکول 18 میلی­مولار، 100 میکرولیتر از H2O2 و 50 میکرولیتر عصاره آنزیمی در لوله آزمایش بود. جذب نمونه بر اساس اکسیداسیون گایاکول بـا استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر بـه مدت 2 دقیقـه در طول موج 436 نـانومتر خوانده شد. از محلول واکنش بدون عصاره جهت صفر کردن دستگاه استفاده شد.

آنزیم پلی‌فنل اکسیداز: برای سنجش فعالیت آنزیم پلی‌فنل اکسیداز (PPO) از روش Cho & Ahn (1993) استفاده شد. برای اندازه‌گیری آنزیم پلی‌فنل اکسیداز مخلوط واکنش شامل 100 میکرولیتر از عصاره آنزیمی، 500 میکرولیتر آب اکسیژنه 5 میلی‌مولار و 500 میکرولیتر متیل کاتکول 02/0 میلی‌مولار در 1900 میکرولیتر بافر فسفات پتاسیم60 میلی‌مولار با 7/6= pH است. افزایش فعالیت آنزیم بر اساس شدت رنگ نارنجی متیل کاتکول تولید شده، در طول موج 410 نانومتر و توسط دستگاه اسپکتروفتومتر خوانده شد. فعالیت آنزیمی به ازای تغییرات جذب به میکرو‌گرم پروتئین در دقیقه در میلی‌گرم بیان شد.

فعالیت کاتالاز: فعالیت سینتیکی آنزیم کاتالاز به کمک روش  Cakmakو همکاران (1993) اندازه­گیری شد. مقدار 20 میکرولیتر از عصاره آنزیمی بـه همراه 400 میکرولیتر از محلول بـافر فسفات سدیم 25 میلی­مولار و 300 میکرولیتر  H2O2 مخلوط و در طول موج 240 نانومتر سرعت حذف H2O2 به ­مدت 2 دقیقه انـدازه­گیری شد. میزان جذب H2O2 در بافر فسفات 4/0 تنظیم شد که نقطه شروع برای اندازه­گیری سینتیک سرعت بود. در این آزمایش 2 میلی­لیتر از بافر حاوی  H2O2 فاقد عصاره آنزیمی به­عنوان نمونه شاهد برای صفر کردن دستگاه اسپکتروفتومتر استفاده شد.

آنزیم سوپر اکسید ‌دیسموتاز: فعالیت آنزیم سوپر اکسید دیسموتاز (EC: 1.15.1.1) بر اساس روش پیشنهادی Giannopolitis و همکاران (1997) با اندازه­گیری توانایی آن در جلوگیری از احیای نـوری نیترو بلو تترازولیوم کلراید (NBT) اندازه‌گیری شد. اساس اندازه­گیری فعالیت سوپر اکسید دیسموتاز، اثر بازدارندگی این آنزیم بـا احیای نوری NBT است. مخلوط واکنش شامل، 2 میلی‌لیتر بافرHEPES-KOH  50  میلی‌مولار با اسیدیته برابر 8/7 حاوی EDTA 1/0 میلی‌مولار، کربنات سدیم 50 میلی‌مولار با اسیدیته برابر 2/10،L-methionine  12 میلی‌مولار، نیتروبلو تترازولیوم 75 میکرومولار، ریبوفلاوین 1 میکرومولار و 200 میکرولیتر عصاره آنزیمی است. نمونه‌ها به مدت 15 دقیقه در شدت نور تقریباً 8000 لوکس (در زیر نور خورشید) قرار گرفت. سپس در طول موج 560 نانومتر با دستگاه اسپکتروفتومتر مدل Jenway جذب نمونه­ها خوانده شد.

آنزیم آسکوربات پراکسیداز: فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز به روش Nakano & Asada (1987) اندازه­گیری شد. یک میلی­لیتر مخلوط واکنش شامل بافر فسفات پتاسیم یک مولار، آسکوربات 10 میلی­مولار، پراکسیدهیدرژن 10 میلی­مولار و 10 میکرولیتر عصارة خام بود. فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز بر اساس میزان اکسیدشدن آسکوربات در طول موج 290 نانومتر و با ضریب خاموشی  cm-1mM-18/2 تعیین شد.

ترکیبات فنلی کل: محتوای ترکیبات فنلی کل با روش Velioglu و همکاران (1998) اندازه‌گیری شد. 1/0گرم از نمونه‌ها با پنج میلی لیتر متانول 80 درصد حاوی اسیدکلریدریک یک درصد سائیده و به مدت 2 ساعت در دمای اتاق روی همزن عصاره‌گیری کامل شد. سپس مخلوط حاضر در 3000 سانتریفوژ و از محلول رویی جهت تعیین ترکیبات فنلی کل استفاده شد. به 100 میکرولیتر از محلول رویی 750 میکرولیتر معرف فولین اضافه و مخلوط حاصل به مدت پنج دقیقه در دمای اتاق نگهداری شد. سپس 750 میکرولیتر کربنات سدیم 6 درصد به آن اضافه و پس از 90 دقیقه جذب هر نمونه در طول موج 725 نانومتر خوانده شد .برای محاسبه غلظت ترکیبات فنلی کل با اسیدگالیک منحنی استاندارد رسم و غلظت ترکیبات فنلی بر حسب میلی­گرم بر گرم گزارش شد.

آنزیم فنیل­آلانین آمونیالیاز: سنجش فعالیت آنزیم فنیل­آلانین آمونیالیاز از غلظت محصول حاصله یعنی اسیدسینامیک انجام شد (Wang et al., 2007). ابتدا 300 میلی­گرم از عصاره ریشه کنگر بـا 5/6 میلی­لیتر بافر تریس 50 میلی مولار حاوی بتامرکاپتواتانول 15 میلی­مولار در هاون سرد شده سائیده شد. سپس عصارة حاصله بـا دورg  50000 به مدت 30 دقیقه در دمای 4 درجـه سانتی­گراد سانتریفیوژ شد. محلول بالایی برای سنجش فعالیت آنزیمی استفاده شد. برای انجام آن، به100 میکرولیتر از عصاره پروتئین استخراج شده، 600 میکرولیتر بافر پتاسیم فسفات 1/0 مولار با  اسیدیته 8 و 300 میکرولیتر محلول فنیل­آلانین20 میلی­مولار اضافه شد. مخلوط به دست آمده به مدت یک ساعت در دمای 37 درجه سانتی­گراد قرار گرفت. در ادامه واکنش با اضافه کردن50 میکرولیتر HCl (M5/0) متوقف و محصول حاصل با 15 میلی­لیتر اتیل استات استخراج و سپس اتیل‌استات بخار شد. ماده جامد باقیمانده در سه میلی­لیتر هیدروکسیدسدیم 5/0 مولار حل شد و غلظت سینامیک اسید با اندازه­گیری میزان جذب در طول موج290 نانومتر و با ضریب خاموشی معادل 9500 تعیین شد.

پرولین: برای تعیین مقدار پرولین از روش Bates و همکاران (1973) استفاده شد .ابتدا پنج­گرم از نمونه­های عصاره ریشه کنگر در10 میلی­لیتر اسید سولفوسالسیلیک سه درصد توسط هاونهموژن شده و عصارة بدست آمده صاف شد. بـه 2 میلی­لیتر ازعصارة صاف شده حاصله 2 میلی­لیتر اسید استیک و 2 میلی­لیتر اسیدناینهیدرین (5/0 گرم نـاینهیدرین، 1/2 میلی­لیتر اسیداستیک و 8/0 میلی­لیتر اسیداُرتوفسفریک 6 مولار) اضافهشد. محلول به دست آمده به مدت یک ساعت در حمام آب و در دمای 100 درجه سانتی­گراد قرار گرفت، در ادامه برای پایان یافتنواکنش، لوله­های آزمایش در داخل یک بستر یخی قرار گرفتند وچهار میلی­لیتر تولوئن به هر لوله اضافه شد.غلظت پرولیننمونه­ها در تولوئن با اسکپتروفتومتر در طول موج 520 نانومتر و در نهایت با توجه به منحنی استاندارد حاصل ازغلظت­های مختلف پرولین، میزان پرولین نمونه­ها برحسبمیکرومول بر گرم محاسبه شد.

در این پژوهش برای تعیین حداکثر فعالیت بهینه آنزیمی در ترکیب تیماری کادمیوم با توجه به کمی بودن تیمارها از تجزیه رگرسیون غیرخطی بهره گرفته شد. بدین منظور توابع رگرسیون عیرخطی مورد استفاده در پژوهش حاضر عبارت بودند از:

روش تجزیه و تحلیل: در این پژوهش برای تعیین بهترین سطح پاسخ آنزیم آسکوربات پراکسیداز به سطوح مختلف تیمارهای مورد بررسی با توجه به کمی بودن تیمارها از تجزیه رگرسیون خطی و غیرخطی بهره گرفته شد. توابع رگرسیون مورد استفاده در این پژوهش عبارت بودند از:

مدل رگرسیون ساده خطی، که در آن intercept عبارت است از مقدار Y وقتی x=صفر باشد. Slope نیز شیب تغییرات متغیر Y در برابر متغیر X است. تابع این مدل عبارت است از

رابطه 1 :  intercept+ slope   

مدل دو تکه ای: که در آن a، عرض از مبداء، b1 و b2 شیب مدل دو دو طرف نقطه چرخش Break point)) و x0، نقطه چرخش مدل یا حداکثر مقدار عددیy  است. مقادیر a و b1 همیشه مثبت و مقدار  b2 نیز همیشه منفی است. تابع این مدل عبارت است از:

رابطه (2):

if x< x0

y= a+b1x0

if x > x0 then y= a+b1x0 + b2 (x-x0)

 

مدل نمائی مسطح: این مدل در شرایطی استفاده می­شود که مقدار متغیر تابع (فعالیت آنزیم) با گذشت زمان یا در اثر افزایش مقدار یک نهاده یا ماده تحریک کننده کاهش می­یابد. تغییر در مقدار Y معمولاً در ابتدا سریع رخ می­دهد ولی همچنانکه Y به یک مقدار حداقلی نزدیک می­شود،  شیب کاهش در مقدار Yنیز به تدریج کاهش می­یابد. فرم این مدل عبارت است از رابطه (3):  

  Y = Ym + (Ym – Y0) × exp (-k × X)

که در آن، Y0 حداقل مقدار Y است که با افزایش در مقدار X، Y به آن نزدیک می­شود، Ym حداکثر مقدار Yو k، شیب کاهش مدل است. برای برازش مدل­های رگرسیون غیرخطی و از رویه Proc nlin در محیط نرم افزار SAS (SAS, 2009) از روش مطلوب‌سازی تکراری و نرم افزار  GraphPadPrism (1999 ،Motulsky) بهره گرفته شد. در این روش با هر بار وارد کردن مقادیر اولیه فاکتورها، مقادیر نهائی آن­ها با روش کم­ترین توان­های دوم تخمین زده می­شود و تغییر مقادیر اولیه تا زمانی انجام می­شود که بهترین برآورد از فاکتورها به دست آید.

نتایج و بحث

در بررسی فعالیت آنزیم­های ضد­اکسیدان در حضور کادمیوم، آنزیم­های مورد بررسی، رفتارهای مختلفی را در طول زمان رشد از مرحله بنه تا مرحله گلدهی نشان دادند. دسته اول در برگیرنده آنزیم­های PPO و CAT، دسته دوم شامل آنزیم PAL و دسته سوم شامل آنزیم­های APX و SOD و دسته چهارم شامل آنزیم GPX است. بررسی کمی تأثیر سطوح مختلف کادمیوم بر میزان فعالیت پلی‌فنل اکسیداز در زمان­های متفاوت عصاره­گیری از بنه زعفران نشان دادند پاسخ فعالیت این آنزیم به سطوح مختلف کادمیوم در همه زمان­های عصاره­گیری از یک تابع دو تکه­ای تبعیت می­کند (شکل 1). فعالیت آنزیم در تمامی زمان‌های نمونه­برداری تا غلظت 10 میلی­مولار کادمیوم با شیب­های متفاوت افزایش و سپس در غلظت 10 میلی­مولار کادمیوم پس از رسیدن به بیشینه مقدار خود، روند نزولی به خود گرفت. بدین ترتیب که بیش­ترین شیب کاهش فعالیت آنزیم در زمانی ایجاد شد که بنه 30 روز در معرض کادمیوم قرار گرفت و میزان کاهش 123/0 واحد بر میلی­گرم پروتئین بازای هر واحد افزایش در غلظت کادمیوم بود (جدول 1). فعالیت آنزیم در غلظت 5 میلی­مولار کادمیوم نسبت به شاهد کمتر بود و در مقابل در سایر غلظت­ها، افزایش فعالیت PPO مشاهده شد. برخی مطالعات نمایانگر آن است که عملکرد این آنزیم با واکنش­های مرتبط با فتوسنتز، تنفس و سنتز ترکیبات فنلی در ارتباط است. تصور می­شود که PPO در مقابله گیاه با تنش کادمیوم نقش دارد. PPO سبب اکسایش ترکیبات فنلی به کوئینون­ها و در نتیجه کاهش میزان این ترکیبات در بخش­های مختلف گیاهان تحت تنش می­شود. این عمل با تغییر سینتیک پراکسایش، منجر به کاهش سیالیت غشاء و ممانعت از انتشار رادیکال­های آزاد شده و در نتیجه مقاومت گیاه نسبت به تنش کادمیوم افزایش می­یابد ((Unsal et al., 2020.

تأثیر کادمیوم بر فعالیت GPX نیز به مانند PPO از یک تابع دوتکه­ای پیروی می­کند (شکل 2)، با این تفاوت که بیشینه فعالیت GPX در غلظت 5 میلی­مولار کادمیوم به دست آمد و این بدان معنی است که حساسیت فعالیت GPX به سطوح غلظتی کادمیوم بیشتر از PPO است. با افزایش غلظت کادمیوم تا غلظت 5 میلی­مولار فعالیت آنزیم در روزهای مختلف نمونه­برداری به ترتیب با شیب‌های 0011/0، 0016/0 0014/0 و 0018/0 واحد بر میلی­گرم پروتئین بازای هر واحد افزایش در غلظت کادمیوم، برای روزهای 5، 10، 20 و 30 افزایش پیدا کرد و پس از رسیدن به غلظت 5 میلی­مولار، واکنش فعالیت آنزیم به افزایش غلظت کادمیوم نزولی شد و بیشینه شیب کاهش همچنان در تیمار مربوط به عصاره‌گیری پس از 30 روز مشاهده شد (جدول 2). در کل کمترین فعالیت آنزیمی در بنه هائی مشاهده شدند که در معرض تیمار با کادمیوم قرار نداشتند.

شکل 1- تأثیر کادمیوم بر میزان فعالیت آنزیم پلی فنل اکسیداز گیاهچه‌های زعفران.

Figure 1- The effect of cadmium on the activity of polyphenol oxidase enzyme in saffron seedlings.

 

جدول 1- ضرایب برازش مدل دو تکه ای به تغییرات پلی فنل اکسیداز در سطوح مختلف کادمیوم در روزهای محتلف پس از تیماردهی

Table 1- Fitted Segmented model coefficients of PPO activity vs. different level of Cd on various days level after treatment.

R2

X0

b2

 

b1

intercept

Day

91

10

0.037

 

0.053

0.489

Control

85

10

0.030

 

0.039

0.342

 5

86

10

0.070

 

0.079

0.675

10

87

10

0.085

 

0.093

0.849

20

89

10

0.123

 

0.127

1.02

30

 

جدول 2- ضرایب برازش مدل دو تکه‌ای به تغییرات گایاکل پراکسیداز در سطوح مختلف کادمیوم در روزهای محتلف پس از تیماردهی

Table 2- Fitted Segmented model coefficients of GPX activity vs. different level of Cd on various days level after treatment.

R2

X0

b2

 

b1

intercept

Day

90

5.0

0.147

 

0.282

2.90

Control

96

5.0

0.227

 

0.380

3.76

 5

98

5.0

0.241

 

0.419

4.06

10

97

5.0

0.262

 

0.455

4.60

20

98

5.0

0.289

 

0.522

5.10

30

               

شکل 2- اثر کادمیوم بر میزان فعالیت آنزیم گایاکل پراکسیداز گیاهچه های زعفران.

Figure 2- The effect of cadmium on the activity of guaiacol peroxidase enzyme in saffron seedlings.

برعکس واکنش دو آنزیم GPX و PPO به سطوح مختلف کادمیوم در زمان­های متفاوت در معرض تیماردهی، پاسخ آنزیم SOD به حضور کادمیوم در محیط در تمامی زمان­های نمونه­برداری از یک تابع نمائی مسطح پیروی کرد (شکل 3). بر همین اساس کمینه فعالیت آنزیم در تیمار شاهد و بیشینه فعالیت آنزیم در زمان 30 روز پس از تیماردهی مشاهده شد (جدول 3). ضریب K در مدل، بیانگر شیب افزایش فعالیت آنزیم در مقابل افزایش غلظت کادمیوم در محیط است. بیشترین شیب افزایش فعالی SOD در غلظت 10 میلی­مولار و کمترین فعالیت آنزیم مربوط به تیمار شاهد بود. مقادیر بالای ضریب تبیین نیز موید برازش(Curve fitting)  مطلوب مدل به دادهای فعالیت آنزیم در سطوح مختلف کادمیوم هستند. همچنین نتایج نشان داد با افزایش قرارگیری بنه‌ها در محیط حاوی کادمیوم، افزایش فعالیت آنزیم نیز به تناسب زمان­های مختلف در شیب­های مختلف به دست آمده است.

 گیاهان همواره در طول رشد خود، اکسیژن­های فعال واکنش­گر (ROS) را طی انجام فرایندهای متابولیکی در داخل یاخته­ها، به وجود آورده که برای مقابله با آن­ها بایستی از مسیرها و سازوکار­های ضد­اکسیدانی پیچیده­ای جهت حذف آنها بهره بگیرند. زیرا درصد تولید اکسیژن­های واکنش­گر فراتر از میزان نرمال بوده که مقابله با آن توسط گیاه سخت خواهد بود. عدم حذف اکسیژن­های واکنش­گر می­تواند به انواع آسیب­های اکسیداتیو از جمله اکسیدشدن رنگدانه­های فتوسنتزکننده و نیز خسارت به لیپیدها و پروتئین­های غشایی و تخریب اسیدهای نوکلئیک منجر شود (Laspina et al, 2005). بر این اساس آنزیم­های ضداکسیدان وظیفه مهمی در سازگار نمودن و حفظ گیاهان در طول تنش بر عهده دارند که میزان فعالیت این آنزیم­ها بسته بـه زمان ایجاد تنش و نـوع تنش، گونه، تیره گیـاه و این­که در کدام بخش گیاه ایجاد شده، متفاوت است (Dinakar et al, 2009).

شکل 3- اثر کادمیوم بر میزان فعالیت آنزیم سوپر اُکسید دیسموتاز گیاهچه‌‍ های زعفران

Figure 3- The effect of cadmium on the activity of superoxide dismutase enzyme in saffron seedlings.

جدول 3- ضرایب برازش مدل نمائی مسطح به تغییرات سوپر اکسید دسموتاز در سطوح مختلف کادمیوم در روزهای محتلف پس از تیماردهی

Table 3- Fitted Segmented model coefficients of SOD activity vs. different level of Cd on various days level after treatment.

R2

K

 

Y0

Ym

Day

97

0.480

 

2.23

3.18

Control

96

1.105

 

3.30

5.41

 5

98

0.744

 

3.57

6.86

10

98

0.621

 

3.82

7.26

20

99

0.586

 

4.32

7.47

30

آن­چه مشخص است این است که در حضور غلظت­های کادمیوم بالاتر از 5/0 میلی­مولار، تولید ترکیبات سمی ROS افزایش یافته و گیاه زعفران به منظور حذف رادیکال­های تخریب­گر و مقابله با آن، رویکرد افزایش تولید و القاء هر چه بیشتر آنزیم‌های ضد اکسیدانی را در پیش گرفته است (Tian et al., 2007). نتایج آزمایشات Zhang و همکاران (2003) بر گیاهان ماش علوفه‌ای و ماش سبز نشان دادند غلظت 100 میکرومولار کادمیوم تولید آنیون پراکسید، پراکسید هیدروژن و همچنین فعالیت‌ NADH اکسیداز پیوند یافته با غشای پلاسمایی و فعالیت‌های SOD و APX آپوپلاستی و سیم پلاستی را در برگ‌های هر دو گیاه فوق افزایش داد Zhang et al., 2003)). SOD اولین و مهمترین آنزیم در فرآیند سمیت­زدایی ترکیبات ROS اسـت کـه بـا تبدیل رادیکال سوپراکسید ( (O2-به H2O2 در سیتوزول، کلروپلاست و میتوکندری، نقش مهمی در سازوکار­های دفاعی یاخته در مقابل خطر ایجاد رادیکال هیدروکسیل (OH) بر عهده دارد. آنزیم SOD حمایت­کننده گیاهان در شرایط تنش فلزات سنگین، برای مقابله با گونه­های فعال اکسیژن تولیدی در شرایط تنش می­باشد Barandeh & Kavousi, 2016)). با توجه به شکل 1 با افزایش میزان کادمیوم، فعالیت سوپراکسید دیسموتاز افزایش یافته که نشان­دهنده تولید گونه­های فعال اکسیژن در گیاه است، بنابراین SOD با تجزیه رادیکال­های فعال اکسیژن به H2O2 تأثیر سمیت و تخریب‌کنندگی آن­ها را از بین می­برد. تنظیم سطح گونه­های فعال اکسیژن توسط SOD، مسیر حفاظتی با اهمیتی در برابر تـنش اکسیدی در یاخته است، زیـرا  O2- به عنوان پیش­ساز برای مشتقات سمی­تر یا مخرب­تری مانند پر اکسید نیتریت یا  HO-است (Khatun et al., 2008). افزایش غلظت فلز سنگین کادمیوم در محیط­های رشد گیاهانی مانند Achnatherum inebrians  (Zhang et al., 2010)، توت سفید (Tewari et al., 2008) و نیز لوبیا (Ahmadvand et al., 2013) با افزایش فعالیت و القاء فعالیت سوپر اکسید دیسموتاز همراه است (Barandeh & Kavousi, 2016) در مجموع، SOD، از منابع تولید پراکسید­هیدروژن در یاخته­های گیاهی است که از مسیر دیسموتاسیون سوپر اکسید منجر به تولید  H2O2می­شود. نتایج حاصله از پژوهش Jafarhaddadian و همکاران (2021) نقش آنزیم سوپر اکسید دیسموتاز در کنترل میزان ROS و افزایش تحمل گیاه به تنش کادمیوم را نشان دادند که پژوهش انجام شده تائید­کننده این مهم است .نتایج تأثیر سطوح مختلف کادمیوم بر میزان فعالیت کاتالاز در زمان­های متفاوت عصاره­گیری از بنه زعفران نیز نشان دادند پاسخ فعالیت این آنزیم به سطوح مختلف کادمیوم در همه زمان­های عصاره گیری از یک تابع دوتکه­ای تبعیت می­کند (شکل 4). فعالیت آنزیم در تمامی زمان­های نمونه برداری تا غلظت 10 میلی­مولار کادمیوم با شیب­های متفاوت افزایش و سپس در غلظت 10 میلی­مولار کادمیوم پس از رسیدن به بیشینه مقدار خود، روند نزولی بخود گرفت. بدین ترتیب که بیش­ترین شیب کاهش فعالیت آنزیم در زمانی ایجاد شد که بنه 30 روز در معرض کادمیوم قرار گرفت و میزان کاهش 0023/0 واحد بر میلی­گرم پروتئین بازای هر واحد افزایش در غلظت کادمیوم بود (جدول 1). فعالیت آنزیم کاتالاز به طور مشابه با پلی‌فنل اکسیداز در غلظت 5 میلی­مولار کادمیوم نسبت به شاهد کمتر بود و در مقابل در سایر غلظت­ها، افزایش فعالیت کاتالاز مشاهده شد. پراکسید هیدرژن حاصله در مرحله بعدی توسط آنزیم­هایی نظیر کاتالار حذف می­شود ((María et al, 2005. در ادامه فعالیت آنزیم CAT بعنوان آنزیم تاثیرگذار در تجزیه پراکسیدهیدرژن، تحت تنش کادمیوم در بنه زعفران افزایش پیدا کرد. در نتیجه با افزایش فعالیت CAT، پِراکسیدهیدروژن با شکستن آن به آب و اکسیژن، حذف می­شود. هر چند که پراکسیدهیدروژن در غلظت­های بالا از خود سمیت نشان می­دهد و بـه واسطه CAT و APX و سیکل ضداکسیدانی آسکوربات گلوتاتیون از بین می­رود، ولی در غلظت­های کم، سیگنالی جهت فعال­کردن ژن­های وابسته به مقاومت در گیاه را بر عهده دارد (Unyayar et al., 2005). آنالیز آماری داده­های حاصل از اندازه­گیری فعالیت آنزیم کاتالاز با روش ANOVA یک­طرفه نشان داد که فعالیت آنزیم در گیاهچه­های زعفران تیمار شده بـا کادمیوم در مقایسه بـا کنترل معنی­دار (05/0P≤) است. تیمار با غلظت­های مختلف کادمیوم موجب افزایش فعالیت CAT نسبت بـه کنتـرل شد. در بررسی تأثیر کادمیوم بر فعالیت CAT (شکل 2) در روزهای مختلف صفر، 5، 10، 20 و 30 روز پس از کشت، پروفایل یکسانی را نشان می­دهد. طوری که در بنه زعفران در روز صفر و در عدم حضور کادمیوم، فعالیت U/mg Protein 02/0 را نشان می­دهد و فعالیت CAT در روز 5 ام از کشت به U/mg Prot. 011/0 کاهش داشت. به تدریج با گذشت زمان رشد بنه و ایجاد ساقه در روز دهم، فعالیت CAT دوباره افزایش داشت و به U/mg Prot. 021/0 رسید. فعالیت CAT در روز 30 ام رشد یعنی زمان گلدهی به بیشترین میزان یعنی U/mg Protein 032/0 رسید. با افزایش غلظت کادمیوم از 25/0 تا 10 میلی­مولار در روزهای مختلف، فعالیت CAT افزایش یافت، طوری که بیشترین میزان فعالیت آنزیم در روز سی­ام و در حضور غلظت 10 میلی­مولار کادمیوم و تا اندازه U/mg Protein 052/0 پروتئین به دست آمد، در حالی­که افزایش بیشتر کادمیوم از 10 تا 20 میلی­مولار با کاهش شدید فعالیت CAT در روزهای مختلف همراه بود و در روز 30 ام ، فعالیت آنزیم به U/mg Protein 03/0 کاهش داشت. با توجه به نتایج، کاتالاز با غلبه بر تنش اکسیداتیو به واسطه سم­زدایی H2O2، از تولید رادیکال هیدروکسیل ممانعت و از پروتئین­ها، اسیدهای نوکلئیک و چربی­ها در برابر ROS محافظت می­کند (Rastgoo & Alemzadeh, 2011). در این پژوهش فعالیت کاتالاز در معرض تنش کادمیوم افزایش داشت که علّت آن نقش حفاظتی آنزیم در کنترل و تنظیم H2O2،  O2-و مکمل بودن نقش کاتالاز در کنار نقش سوپر اکسیددیسموتاز در متابولیسم یاخته است .افزایش در فعالیت کاتالاز و سوپر اکسیددیسموتاز به واسطه سمیت کادمیوم در یونجه یک­ساله توسط Mohammadi و همکاران (2011) نیز گزارش شده است.

 

شکل 4- تأثیر کادمیوم بر میزان فعالیت آنزیم کاتالاز گیاهچه‌های زعفران.

Figure 4- The effect of cadmium on the activity of catalase enzyme in saffron seedlings.

 

جدول 4- ضرایب برازش مدل دو تکه ای به تغییرات کاتالاز در سطوح مختلف کادمیوم در روزهای مختلف پس از تیماردهی

Table 4- Fitted Segmented model coefficients of CAT activity vs. different level of Cd on various days level after treatment.

R2

X0

b2

 

b1

intercept

Day

91

10

0.0019

 

0.0014

0.017

Control

85

10

0.0006

 

0.0011

0.010

 5

92

10

0.0013

 

0.0016

0.017

10

87

10

0.0016

 

0.0014

0.027

20

88

10

0.0023

 

0.0018

0.035

30

               

در این پژوهش، تأثیر کادمیوم بر فعالیت آسکوربات پراکسیداز نیز به مانند پلی­فنل اکسیداز، گایاکل پراکسیداز و کاتالاز از یک تابع دوتکه­ای پیروی کرد (شکل 5). با افزایش غلظت کادمیوم تا غلظت 10 میلی‌مولار فعالیت آنزیم در روزهای مختلف نمونه‌برداری به ترتیب با شیب های: 269/0، 280/0 314/0 و 265/0 واحد بر میلی­گرم پروتئین بازای هر واحد افزایش در غلظت کادمیوم، برای روزهای 5، 10، 20 و 30 افزایش پیدا کرد و پس از رسیدن به غلظت 10 میلی­مولار، واکنش فعالیت آنزیم به افزایش غلظت کادمیوم نزولی بود و بیشینه شیب کاهش مربوط به عصاره­گیری پس از 30 روز حاصل آمد (جدول 5). در کل کمترین فعالیت آنزیمی در بنه­هایی مشاهده شد که در معرض تیمار با کادمیوم قرار نداشتند.

فعالیت آنزیم ضداکسیدان آسکوربات پراکسیداز (APX) در اثر تنش کادمیوم به طور معنی­داری افـزایش پیدا کرد. به­طور معمول فعالیت آنزیم APX به موازات سایر آنزیم­های ضداکسیدان در پاسخ به عوامل تنش­زای محیطی افـزایش می­یابد. آنزیم CAT و APX هر دو در حذف سمیت پراکسید هیدروژن نقش دارند با این تفاوت که CAT در پراکسیزوم یاخته­ها واقع شده و قادر به حذف H2O2 از محیط است. بنابراین H2O2 تولید شده در اندامک­های دیگر یاخته و سیتوزول به وسـیله APX از محیط حذف می­شوند. نتایج حاصل از این پژوهش نشان دادند بـه موازات افزایش فعالیت آنزیم SOD، فعالیت آنزیم APX نیز افزایش می­یابد (Mittler et al., 2002). APX از آسکوربات به عنوان پیش ماده احیاکننده استفاده نموده و  H2O2را از روش سیکل آسکوربات-گلوتاتیون تجزیـه می­کند. در این سیکل با فعالیت آنزیمAPX ، آسکوربات بـه مونو دهیدروآسکوربات اکسید شده و برای ادامه چرخه، سنتز مجدد آسکوربات ضروری اسـت. بنابراین طی این فرایند، آنزیم­های مونو دهیدروآسکوربات ­ردوکتاز، دهیدروآسکوربات­ ردوکتاز و گلوتاتیون ردوکتاز فعالیت نموده و با از  NAD(P)Hو گلوتاتیون، مجدداً در یاخته آسکوربات را سنتز می­کنند (Mittler et al., 2002). افزایش در فعالیت CAT و APX درگیاهچه­های زعفران قابل انتظار بود، به این علّت که افزایش در فعالیت SOD سبب تولید H2O2 شده که در ادامه باید به کمک این آنزیم­ها برای سمیت زدایی از محیط حذف شوند، تـا وضعیت پتانسیل و احیای یاخته حفظ شود. بنابراین در شرایط ایجاد تنش در حضور کادمیوم افزایش فعالیت SOD بـه تنهایی قادر به حفاظت از گیاه در برابر خطر رادیکال­های اکسیژن نخواهد بود و افزایش فعالیت دیگر آنزیم­ها مانند CAT و APX جهت حذف سمیت H2O2 ضروری است. در پژوهش­های انجام شده دیگر بر روی گیاه گلرنگ، نتایج نشان­دهنده افزایش فعالیت کاتالاز، پراکسیداز و سوپر اکسیددیسموتاز تحت تنش نیترات­کادمیوم است (Badpa et al., 2015).

 شکل 5- تأثیر کادمیوم بر میزان فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز گیاهچه­های زعفران

Figure 5- The effect of cadmium on the activity of ascorbat peroxidase enzyme in saffron seedlings.

جدول 5- ضرایب برازش مدل دو تکه ای به تغییرات آسکوربات پراکسیداز در سطوح مختلف کادمیوم در روزهای محتلف پس از تیماردهی

Table 5- Fitted Segmented model coefficients of APX activity vs. different level of Cd on various days level after treatment.

R2

X0

b2

 

b1

intercept

Day

90

10

0.340

 

0.269

2.64

Control

95

10

0.402

 

0.280

3.42

 5

95

10

0.545

 

0.314

4.41

10

92

10

0.502

 

0.265

4.89

20

86

10

0.549

 

0.289

5.74

30

               

نتایج حاصل از تأثیر کادمیوم بر میزان فعالیت آنزیم PAL موید پاسخ دوتکه ای این آنزیم به سطوح مختلف کادمیوم در محیط بود (شکل 6). فعالیت PAL در بنه­های قرار گرفته در غلظت 10 میلی­مولار کادمیوم اگرچه به بیشینه فعالیت خود رسید، امّا میزان این فعالیت در زمان­های مختلف عصاره­گیری متفاوت بود و بیشینه آن در بنه­ها، پس از 30 روز قرار­گیری در معرض کادمیوم مشاهد شد. شیب افزایش فعالیت این آنزیم نیز در همین زمان نمونه­برداری بیشتر از سایر بنه­هایی بود که کمتر در معرض تنش فلز سنگین کادمیوم قرار گرفته بودند (جدول 6). شیب کاهش فعالیت آنزیم پس از نقطه چرخش مدل در غلظت 10 میلی­مولار، در بنه‌‌های قرارگرفته به مدت 30 روز درمعرض کادمیوم نیز بیشتر از دیگر زمان­های نمونه­برداری بود و این نشانگر حساسیت بیشتر فعالیت PAL به حضور کادمیوم در محیط پس از عبور از غلظت10 میلی­مولار در محیط است. پژوهش­های انجام شده بر روی گیاه بابونه تحت تنش کادمیوم و مس نشان دادند با افزایش فعالیت PAL همراه بوده است (Kovacik & Backor, 2007). در واقع آنزیم  PALبعنوان آغـازگر مسـیر فنیل پروپانوئیـد، فنیل­آلانین را با دآمینه­کردن به ترانس­سینامیک اسید تبدیل می­کند (Solecka, 1997). بنابراین می­توان گفت افزایش فعالیت آنزیم PAL راهکاری سلولی در جهت واکنش و مقابله با تنش­های حاصله در گیاه است، زیرا ویژگی به دام­اندازی رادیکال‌های اکسیژن را از ترکیبات فنلی تولید شده از خود بروز می‌دهد (Tian & Lee, 2007).

شکل 6- تأثیر کادمیوم بر میزان فعالیت آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز گیاهچه­های زعفران.

Figure 6- The effect of cadmium on the activity of Phenylalanine ammonia-lyase enzyme in saffron seedlings.

جدول 6- ضرایب برازش مدل دو تکه­ای به تغییرات فنیل آلانین آمونیالاز در سطوح مختلف کادمیوم در روزهای محتلف پس از تیماردهی

Table 6- Fitted Segmented model coefficients of PAL activity vs. different level of Cd on various days level after treatment.

R2

X0

b2

 

b1

intercept

Day

98

10

0.015

 

0.0129

0.143

Control

94

10

0.014

 

0.0125

0.115

 5

92

10

0.013

 

0.0101

0.106

10

99

10

0.015

 

0.0127

0.172

20

95

10

0.017

 

0.0111

0.239

30

               

آنالیز آماری داده­های حاصل از اندازه­گیری میزان ترکیبات فنلی نیز نشان دادند پاسخ میزان تجمع این ترکیبات به سطوح مختلف کادمیوم از یک تابع رگرسیون خطی ساده پیروی می­کند (شکل 7). بدین معنی که با افزایش غلظت کادمیوم در محیط بر میزان محتوای فنلی بنه افزوده می­شود و بیشترین شیب افزایش در تیمار 30 روزه تحت تنش کادمیوم بود. این افزایش برابر 16/2 میلی­گرم در گرم بازای هر واحد افزایش در غلظت کادمیوم حاصل آمد. این افزایش، وابسته بـه غلظت و وابسته به زمان رشد گیاهچه­های زعفران بـود، طوری­که مقدار ترکیبات فنلی در 20 میلی­مولار به بالاترین مقدار خود رسید. کمترین افزایش تجمع ترکیبات فنلی نیز در تیمار شاهد مشاهده شد (جدول 7). محتوای ترکیبات فنلی در زمان گلدهی افزایش بیشتر و قابل توجهی نسبت به سایر روزها از خود بروز می­دهد. ترکیبات فنلی به عنوان یکی از ترکیبات ضداکسیدان دارای سازوکارهای مختلفی از جمله ربایش رادیکال­های آزاد، خاموش­کردن اکسیژن­های فعال، شلات نمودن یون­های فلزی هستند (Barandeh & Kavousi, 2016). این ترکیبات فنلی به عنوان پیش­ماده آنزیم­های پراکسیداز، با نقش ضد اکسیدانی خود با انتقال سریع هیدرژن به رادیکال­های لیپیدی، از ادامه زنجیره پراکسیداسیون لیپیدها جلوگیری می‌کنند (Chu et al., 2000). سنتز ترکیبات فنلی در شرایط طبیعی در یاخته صورت می­گیرد، هرچند که تنش­های محیطی مقدار آن­ها را در یاخته تغییر می­دهد. نتایج این پژوهش نشان داد میزان محتوای ترکیبات فنلی در زمان گلدهی افزایش بیشتر و قابل توجهی را نسبت به سایر روزها از خود بروز می­دهد. همچنین افزایش ترکیبات فنلی از غلظت صفر کادمیوم تا غلظت 10 میلی­مولار کادمیوم با شیب یکسانی در حال افزایش است، در حالی که در غلظت 20 میلی­مولار میزان ترکیبات فنلی افزایش شدیدتری را نشان می­دهند. افزایش میزان ترکیبات پلی­فنلی در گیاه Albizia procera و گیاه چمن شور (Aeluropus littoralis) قرارگرفته در معرض تنش کادمیوم گـزارش شده است (Pandey & Tripathi, 2011; Rastgoo & Alemzadeh, 2011). براساس نتایج این پژوهش یعنی از یک طرف افزایش تولید ترکیبات فنلی و رشد فعالیت  PALدر گیاهچه­های زعفران در معرض تنش کادمیوم و از سوی دیگر افزایش ترکیبات مختلف فنلی حاصل از فعالیت PAL به واسطه مسیر فنیل پروپانوئید، می­توانند به عنوان عوامل ضد اکسیدان غیرآنزیمی، نقش مهمی در جهت مقابله گیاه زعفران در برابر تنش کادمیوم بر عهده داشته باشند. در واقع وقتی غلظت کادمیوم کم باشد، تولید اکسیژن واکنش­گر در زعفران از طریق افزایش فعالیت پراکسیدازها خنثی شده که احتمالاً یک راهکار دفاعی عمومی برای جلوگیری از سمیت حاصل از متابولیت­های حدواسط خواهد بود. زمانی که غلظت کادمیوم از غلظت10 تا 20 میلی­مولار باشد، گیاه در این شرایط با کاهش فعالیت ضد اکسیدانی مواجه خواهد بود. زیرا کادمیوم در غلظت بالا، به علّت تولید ترکیباتROS ، کارکرد سیستم دفاع ضد اکسیدانی آنزیمی را کاسته و سبب تداخل در ظرفیت متابولیکی گیاه می­شود (Javad Hassan et al., 2020 )

تغییرات در میزان پرولین تحت تنش کادمیوم مشابه با ترکیبات فنلی و نیز پاسخ آنزیم SOD به حضور کادمیوم در محیط در تمامی زمان­های نمونه­برداری و متفاوت با سایر آنزیم­ها از یک تابع نمائی مسطح پیروی می­کند (شکل 7). بر همین اساس کمینه فعالیت آنزیم در تیمار شاهد و بیشینه فعالیت آنزیم در زمان 30 روز پس از تیماردهی مشاهد شد (جدول 7). مقدار ضریب K در مدل بیانگر شیب افزایش فعالیت آنزیم در مقابل افزایش غلظت کادمیوم در محیط است. مقدار آن برعکس آنزیم SOD در تیمار شاهد بیشترین بود. این نشان می­دهد که میزان تجمع پرولین در زمان­های اولیه قرارگیری در معرض کادمیوم بیشتر از زمان­هایی بوده است که بنه به مدت بیشتری در معرض تنش ­کادمیوم قرار گرفته است. به عبارت دیگر سطح تجمع پرولین به محض قرارگیری بنه در معرض تنش کادمیوم، افزایش سریع یافته و تداوم قرارگیری آن در معرض کادمیوم با شیب کمتری سبب افزایش پرولین خواهد شد.

شکل 7- تأثیر کادمیوم بر میزان محتوای ترکیبات فنلی گیاهچه‌های زعفران.

Figure 7- The effect of cadmium on the content of phenolic compounds in saffron seedlings.

جدول 7- ضرایب برازش مدل رگرسیون خطی ساده به تغییرات کل محتویات فنلی در سطوح مختلف کادمیوم در روزهای محتلف پس از تیماردهی

Table 7- Fitted Linear regression model coefficients of total phenol activity vs. different level of Cd on various days level after treatment.

Pvalue

R2

 

slope

intercept

Day

0.001

94

 

1.40

35.86

Control

0.001

96

 

1.63

38.88

 5

0.001

95

 

1.77

43.30

10

0.001

93

 

1.84

46.88

20

0.001

96

 

2.16

51.06

30

شکل 8- تأثیر کادمیوم بر میزان محتوای پرولین گیاهچه‌های زعفران.

Figure 8-The effect of cadmium on the proline content of saffron seedlings.

 جدول 8- ضرایب برازش مدل نمائی مسطح به تغییرات پرولین در سطوح مختلف کادمیوم در روزهای محتلف پس از تیماردهی

Table 8- Fitted Segmented model coefficients of Proline activity vs. different level of Cd on various days level after treatment.

R2

K

 

Y0

Ym

Day

99

0.524

 

11.01

62.93

Control

99

0.44

 

16.37

69.06

 5

99

0.39

 

28.47

72.48

10

99

0.37

 

33.13

75.49

20

98

0.30

 

53.96

79.01

30

تجمع پرولین بـه­عنوان یک اسمولیت، جاروب­کننده رادیکال­ها، تثبیت­کننده ماکرومولکول­ها در گیاهانی که در معرض تنش هستند با کاهش دادن صدمات غشایی در یاخته و کاستن پتانسیل اسمزی سیتوپلاسمی مرتبط است (Smirnoff & Cumbes, 1989; Barandeh & Kavousi, 2016; Wallace, 1987; Levitt, 1980; Jain et al., 2001).

پرولین در زمان تنش در گیاهان توسط فلزات سنگین، افزایش یافته تا نقش حفاظت از فرم طبیعی پروتئین­ها را انجام دهد و از تغییر ماهیت ساختاری ترکیبات آنزیمی ممانعت کند. همچنین پرولین به عنوان یک شلاته­کننده (chelating agents)، فلزات از پراکسیداسیون لیپیدها جلوگیری و غشاء را محافظت می­کند (Matysik et al., 2002; Siripornadulsil et al., 2002; Hayat et al., 2012 ). نتایج مشابه پژوهش حال حاضر توسط آزمایشات  Zhangو همکاران (2003) بر گیاهان ماش علوفه‌ای و ماش سبز تأئید شد که نتایج این پژوهشگران نیز افزایش فعالیت GPX آپوپلاستی در برگ‌های هر دو گونه به‌طور معنی‌داری نشان می­دهد، به نحوی که در ماش سبز (غلظت 100 میکرومولار کادمیوم)، فعالیت آنزیم‌های پاداکساینده مثل APX، GPX و گلوتاتیون ردوکتاز افزایش نشان دادند (Pietrini et al., 2003). نتایج Manzoor  و همکاران (2022) نشان دادند در حضو کادمیوم، میزان فتوسنتز در پاسخی به کاهش کلروفیل در گیاهان مورد تیمار کادمیوم کاهش می­یابد، زیرا کادمیوم در فعالیت آنزیم­های مسیرها و چرخه­های مختلف آنابولیمی و کاتابولیسمی و تثبیت سولفات اختلال ایجاد نموده و سبب تولید انواع اکسیژن فعال می­شود. این رادیکال­های آزاد اکسیژن تولید شده احتمالاً با حمله به آنزیم­های ضداکسیدان و آسیب­های اکسیداتیو موجب مهار فعالیت GPX می­شوند Manzoor et al., 2022)).

نتیجه‌گیری

در پژوهش حال حاضر تنش به وجود آمده در زعفران توسط فلز سنگین کـادمیوم با افـزایش فعالیت تمامی آنزیم‌ها به طور متفاوت تا غلظت­های خاصی همراه بود کـه این افزایش حاکی از ایجاد رادیکال­های واکنش­گر در گیاهچه­های زعفران است که خود حاصل متابولیسم هوازی‌ یاخته‌ای هستند. پاسخ فعالیت آنزیم­های پلی‌فنل اکسیداز، کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز، فنیل آلانین آمونیالاز و گالایکل پراکسیداز به سطوح مختلف کادمیوم از یک تابع دو تکه­ای، پاسخ تجمع ترکیبات فنلی از تابع رگرسیون خطی و پاسخ سوپراکسید دسموتاز و تجمع پرولین به صورت تابع نمائی مسطح بود. براساس نتایج این پژوهش یعنی افزایش تولید ترکیبات فنلی و رشد فعالیت  PALدر گیاهچه­های زعفران در معرض تنش کادمیوم و همچنین افزایش ترکیبات مختلف فنلی حاصل فعالیتPAL  به واسطه مسیر فنیل پروپانوئید، می­تواند به عنوان یک بخش ضد اکسیدان غیرآنزیمی، نقش مهمی در جهت مقابله گیاه زعفران در برابر تنش کادمیوم بر عهده داشته باشد. در واقع وقتی غلظت کادمیوم کم باشد، تولید اکسیژن واکنش­گر در زعفران با افزایش فعالیت پراکسیدازها خنثی شده که احتمالاَ یک راهکار دفاعی عمومی برای جلوگیری از سمیت حاصل از متابولیت­های حدواسط خواهد بود.

Ahmadvand, S., Bahmani, R., Habibi, D., & Forouzesh, P. (2013). Investigation of cadmium chloride effect on growth parameters and some physiological characteristics in bean (Phaseolus vulgaris L.) seedlings. Journal of Agronomy and Plant Breeding, 8(4), 167-182.
Badpa, K., Movahhedi Dehanvi, M., & Yadavi, A. (2015). Interaction of cadmium nitrite and salicylic aside on antioxidant enzyme activity and leaf

soluble protein and malondialdehyde of safflower (Carthamus tinctorius L. cv. Soffe). Journal of Plant Process and Function, 3(9), 21-32. https://jispp.iut.ac.ir/article-1-144-fa.html [In Persian].
Bafeel S. (2010). Physiological and biochemical aspects of tolerance in Lepidium sativum (cress) to Lead toxicity. Catrina (Egyptian Society for Environmental Sciences), 5(1), 1-7. https://journals.ekb.eg/article_18476.html
Barandeh, F & Kavousi, H. R. (2016). Effect of Cadmium on changes of some enzymatic and none-enzymatic antioxidant defense systems in lentil seedlings (Lens culinaries Medik.). Iranian Journal of Pulses Research, 7(2), 125-137. https://doi.org/10.22067/ijpr.v7i2.45542 [In Persian].
Bates, L. S., Waldren, R. P., & Teare, I. D. (1973). Rapid determination of free proline for water-stress studies. Plant and Soil, 39, 205-207. https://doi.org/10.1007/BF00018060  
Bradford, M. M. (1976). A rapid sensitive method for the quantitation of microgram quantities of protein utilizing the principle of protein dye binding. Analytical Biochemistry, 72, 248-254. https://doi.org/10.1006/abio.1976.9999
Cakmak, I., Strbac, D., & Marscner, H. (1993). Activities of hydrogen peroxide scavenging enzymes in germinating wheat seeds. Journal of Experimental Botany, 44(1), 127–132, https://doi.org/10.1093/jxb/44.1.127
Chu, Y. H., Chang, C. L., & Hsu, H. F. (2000). Flavonoid contents of several vegetable and their antioxidant activity. Journal of Agriculture and Food Science, 80, 561-566.  https://doi.org/10.1002/(SICI)1097-0010(200004)80:5<561:AID-JSFA574>3.0.CO;2.%23
Damien, L. Callahan., Alan, J. M. B., Spasm, D. K., & Anthony, G. W. (2006) Metal ion ligands in hyper accumulating plants. JBIC Journal of Biological Inorganic Chemistry, 11, 2–12. https://doi.org/10.1007/s00775.005.0056.7
Dinakar, N., Nagajyothi, P. C., Suresh, S., Damodharam, T., & Suresh, C. (2009). Cadmium induced changes on proline, antioxidant enzymes, nitrate and nitrite reductases in Arachis hypogaea L. Journal of Environmental Biology, 30(2), 289-294. https://B2n.ir/y15727
Giannopolitis, C. N., & Ries, S. K. (1997). Superoxid dismutase. I. occurrence in higher plants. Plant Physiology, 59, 309-314. https://doi.org/10.1104/pp.59.2.309
Goncalvez, J., Beker, A., Cargnelutti, D., Tabaldi, L., Pereira, L., Battisti, V., Spanevello, R., Morsch, V., Nicoloso, F., & Schetinger, M. (2007). Cadmium toxicity causes oxidative stress and induces response of the antioxidant system in cucumber seedling. Brazilian Journal Plant Physiology, 19, 223-232. https://doi.org/10.1590/S167704202007000300006
Grill, E., Winnacker, E. L., & Zenk, M. H. (1985). Phytochelatins: the principal heavy-metal complexing peptides of higher plants. Science, 230, 674-676https://doi.org/10.1126/science.230.4726.674
Gomez, M., del, Rio. L. A., & Sandalio, L. M. (2004). Cadmium induced subcellular accumulation of O2.- and H2O2 in pea leaves. Plant Cell and Environment, 1-13. https://doi.org/10.1111/j.13653040.2004.01217.x
Hayat, S., Hayat, Q., Alyemeni, M. N., Wani, A. S., Pichtel, J., & Ahmad, A. (2012). Role of proline under changing environments. Plant Signaling and Behavior, 7(11), 1456-1466. https://doi.org/10.4161/psb.21949
Hou, W., Chen, X., Song, G., Wang, Q., & Chang, C. (2007). Effects of copper and cadmium on heavy metal polluted water body restoration by duckweed (Lemnaminor). Plant Physiology and Biochemistry, 45, 62-69. https://doi.org/10.1016/j.plaphy.2006.12.005
Iannelli, M. A., Pietrini, F., Fiore, L., Petrilli, L., & Massacci, A. (2002). Antioxidant response to cadmium in plants. Plant Physiology and Biochemistry, 40, 977–982. http://doi.org/10.1016/S0981-9428(02)01455-9
Jafarhaddadian, E., Zoufan, P., & Shafiei, M. (2021). Effect of NaCl on Cd stress modulation, antioxidant system and Cd uptake and accumulation in Malva parviflora L. Iranian Journal of Plant Biology, 12(4), 59-76. https://doi.org/10.22108/ijpb.2021.122156.1204 [In Persian].
Jain, M., Mathur, G., Koul, S., & Sarin, N. B. (2001). Ameliorative effects of proline on salt stress induced lipid peroxidation in cell lines of groundnut (Arachis HypogaeaL.). Plant Cell Reports, 20, 463-8. https://doi.org/10.1007/s002990100353
John, R., Ahmad, P., Gadgil, K., & Sharma, S. (2008). Effect of cadmium and lead on growth, biochemical parameters and uptake in Lemna polyrrhiza L. Plant, Soil and Environment, 54(6), 262-270. https://doi.org/10.17221/2787-PSE
Karimi, H., Mahdavi, S., Hasanzadeh, N., & Karimi, R. (2024). The effect of nano hydroxyapatite on physiological indices and enzymatic and non-enzymatic antioxidant systems of two grape cultivars under cadmium stress in soil. Journal of Plant Biological Sciences, 15(4), 1-22. https://doi.org/10.22108/ijpb.2024.141130.1363 [In Persian].
Khatun, S., Babar Ali, M., Hahn, E. J., & Paek, K. Y. (2008). Copper toxicity in Withania somnifera: growth and antioxidant enzymes responses of in vitro grown plants. Environmental and Experimental Botany, 64, 279-285. http://doi.org/10.1016/j.envexpbot.2008.02.004
Kovacik, J., & Backor, M. (2007). Phenylalanine ammonia-lyase and phenolic compounds in chamomile tolerance to cadmium and copper excess. Water, Air and Soil Pollution, 185, 185-193. http://doi.org/10.1007/s11270.007.9441.x 
Laspina, N. V., Groppa, M. D., Tomaro, M. L., & Benavides, M. P. (2005). Nitric oxide protects sunflower leaves against Cd-induced oxidative stress. Plant Sciences, 169(2), 323-330. https://doi.org/10.1016/j.plantsci.2005.02.007
Levitt, J. (1980). Responses of plant to environmental stress. water, radiation, salt and other stresses. Academic Press New York, 102, 4203-4208. https://doi.org/10.1016/B978.0.12.445501.6.50016.6
 Mahmoudi, F., Shikhzadehmosadegh, P., Zare, N., & Esmailpour, B. (2023). Effect of seed pretreatment with salicylic acid on seed germination, growth and biochemical indices of Quinoa seedlings (Chenopodium quinoa willd.) under cadmium stress. Journal of Plant Biological Sciences, 15(1), 1-26. https://doi.org/10.22108/ijpb.2024.138548.1330 [In Persian].
Manzoor, H., Mehwish, Bukhat, S., Rasul, S., Rehmani, M. I. A., Noreen, S., Athar, H. U., Zafar, Z. U., Skalicky, M., Soufan, W., Brestic, M., Habib-Ur-Rahman, M., Ogbaga, C. C., & El Sabagh, A. (2022). Methyl jasmonate alleviated the adverse effects of cadmium stress in Pea (Pisum sativum L.): A nexus of photosystem II activity and dynamics of redox balance. Frontiers in Plant Science, 13, 860664. https://doi.org/10.3389/fpls.2022.860664
María, P., Benavides, Susana, M., Gallego & María, L. Tomaro. (2005). Cadmium toxicity in plants. The Brazilian Journal of Plant Physiology, 17(1), 131-136. https://doi.org/10.1590/S1677-04202005000100003
Matysik, J., Alia Bhalu, B., & Mohanty, P. (2002). Molecular mechanisms of quenching of reactive oxygen species by proline under stress in plants. Current Science, 82(5), 525-532. https://www.jstor.org/stable/24105959
Mittler, R. (2002). Oxidative stress, antioxidants and stress tolerance. Trends in Plant Science, 7(9), 405-410. https://doi.org/10.1016/s1360.1385(02)02312.9
Mohammadi, M., Habibi, D., Ardakani, M., & Asgharzadeh, A. (2011). Effect of biologic fertilizers, humic acid and super absorbent polymer on chlorophyll content, membrane and superoxide dismutase and catalase activity in annual Medicago species under cadmium toxicity. Journal of Agronomy and Plant Breeding, 6(2), 79-65. https://www.sid.ir/paper/618276/en [In Persian].
Motulsky H. (1999). Analyzing data with GrapPad Prism, A companion to GraphPad Prism version 3, GraphPad software, Inc.
Myung Min, H., Trick, H. N., & Rajasheka, E. B. (2009). Secondary metabolism and antioxidant are involved in environmental adaptation and stress tolerance in lettuce. Journal of Plant Physiology, 166, 180-191. https://doi.org/10.1016/j.jplph.2008.04.015
Nakano, Y., & Asada, K. (1987). Purification of ascorbate peroxidase in spinach chloroplast: in inactivation in ascorbate depleted medium and reactivation by monodehydro ascorbate radical. Plant Cell Physiology, 28, 131-140. https://doi.org/10.1093/oxfordjournals.pcp.a077268
Pandey, P., & Tripathi, A. K. (2011). Effect of heavy metals on morphological and biochemical characteristics of Albizia procera benth seedlings. International Journal of Environmental Sciences, 1(5), 1009-1018. https://www.cabidigitallibrary.org/doi/full/10.5555/20123244256
Pietrini, F., Iannelli, M. A., Pasqualini, S., & Massacci, A. (2003). Interaction of cadmium with glutathione and photosynthesis in developing leaves and chloroplasts of (Cav.) Trin. ex Steudel. Plant Physiology, 133, 829–837. https://doi.org/10.1104/pp.103.026518
Polle, A., Eiblmeier, M., Sheppard, L., & Murray, M. (1997). Responses of antioxidative enzymes to elevated Co2 in leaves of beech (Fagus Sylvatica L.) seedlings grown under a range of nutrient regimes. Plant, Cell and Environment, 20, 1317-1321. https://doi.org/10.1046/j.13653040.1997.d01.23.x
Rastgoo, L., & Alemzadeh, A. (2011). Biochemical responses of Gouan (Aeluropus littoralis) to heavy metals stress. Australian Journal of Crop Science, 5(4), 375-383. https://B2n.ir/h77501
Salvato, J. A., Nemerow, N. L., & Agardy, F. J. (2003). Environmental Engineering. John Wiley and Sons, Inc.
SAS. (2009). Statistical analysis system, Version: 9.2. Carry NC.
Shahid, M., Pourrut, B., Dumat, C., Nadeem, M., Aslam, M., & Pinelli, E. (2014). Heavy metal induced reactive oxygen species: phytotoxicity and physicochemical changes in plants. Reviews of Environmental Contamination and Toxicology, 232, 1-44. https://doi.org/10.1007/978.3.319.06746.9.1
Siripornadulsil, S., Traina, S., Verma, D. S., & Sayre, R. T. (2002). Molecular mechanisms of proline mediated tolerance to toxic heavy metals in transgenic microalgae. Plant Cell, 14, 2837-47. https://doi.org/10.1105/tpc.004853
Shah, K., Kumar, R. G., Verma, S., & Dubey, R. S. (2001). Effect of cadmium on lipid peroxidation, superoxide anion generation and activities of antioxidant enzymes in growing rice seedlings. Plant Science, 161,1135-1144. https://doi.org/10.1016/S0168.9452(01)00517.9
Smirnoff, N., & Cumbes, Q. J. (1989). Hydroxyl radical scavenging activity of compatible solutes. Phytochemitry, 28, 1057-60. https://doi.org/10.1016/0031.9422(89)80182-7
Solecka, D. (1997). Role of phenylpropanoid compounds in plant responses to different stress factor. Plant Physiology, 19, 257-268. https://doi.org/10.1007/s11738.997.0001.1
Tewari, R. K., Kumar, P., & Sharma, P. N. (2008). Morphology and physiology of zinc stressed mulberry plants. Journal of Plant Nutrition and Soil Science, 171, 286-294. https://doi.org/10.1002/jpln.200700222
Tian, X., & Li, Y. (2007). Nitric oxide treatment alleviates drought stress in wheat seedlings. Biologia Plantarum, 50, 775-778. http://doi.org/10.1007/s10535.006.0129.7
Torres, E., Cid, A., Herrero, C., & Abalde, J. (2000). Effect of cadmium on growth, ATP content, carbon fixation and ultra structure in the marine diatom Bohlin. Water, Air and Soil Pollution, 117, 1-14. http://dx.doi.org/10.1023/A:1005121012697
Unsal, V., Dalkıran, T., Çiçek, M., & Kölükçü, E. (2020). The role of natural antioxidants against reactive oxygen species produced by cadmium toxicity: A Review. Advanced Pharmaceutical Bulletin, 10(2),184-202. https://doi.org/10.34172/apb.2020.023
Unyayar, S., Kele, Y., & Cekic, F.O. (2005). The antioxidative response of two tomato species with different drought tolerances as a result of drought and cadmium stress combinations. Plant Soil Environment, 51(2), 57-64. http://dx.doi.org/10.17221/3556.PSE
Vassilev, A., Tsonev, T., & Yordanov, I. (1998). Physiological response of barley plants to cadmium contamination in soil during ontogenesis. Environmental Pollution, 103, 287-293. https://doi.org/10.1016/S0269.7491(98)00110.9
Velioglu, Y. S., Mazza, G., Gao, L., & Oomah, B. D. (1998). Antioxidant activity and total phenolics in selected fruits, vegetables, and grain products. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 46, 4113-4117. https://doi.org/10.1021/jf9801973
Wang, J. W., Zheng, L. P., Wu, J. Y., & Tan, R. X. (2006). Involvement of nitric oxide in oxidative burst phenylalanine ammonia-lyase activation and taxol production induced by low energy ultrasound in cell suspension cultures. Nitric Oxide Biology and Chemistry, 15, 351-358. https://doi.org/10.1016/j.niox.2006.04.261
Wallace, D. M. (1987). Larg and small scall phenol extraction methods in enzymology. Academic Press, New York. 33-41. https://doi.org/10.1016/0076.6879 (87) 52007.9
Zhang. F., Shi, W., Jim, Z., & Shen, Z. (2003). Response of antioxidative enzymes in cucumber chloroplasts to cadmium toxicity. Journal of Plant Nutrition, 26, 1779-1788. http://dx.doi.org/10.1081/PLN.120023282
Zhang, X., Fan, X., Li, C., & Nan, Z. (2010). Effects of cadmium stress on seed germination, seedling growth and antioxidative enzymes in plants infected with a Neotyphodium endophyte. Plant Growth Regulation, 60, 91-97. http://dx.doi.org/10.1007/s10725.009.9422.8